Kungens kritik mot läkarna – inför alla

Kungen och drottning Silvia var på besök på Karolinska för att lära sig. Men kungaparet ville också ställa några kritiska frågor.

Kungen och drottning Silvia har mestadels hållit sig hemma sedan våren. Men vissa undantag har de gjort, även under den värsta coronahetsen. Bland annat närvarade kungaparet på Riksmötets öppnande och fick höra Kungasången sjungen av riksdagsledamöterna i plenisalen.

Nu har de också vågat sig ut på en minibesöksturné i Stockholm. Dagens nyheter fick följa med kungen och Silvia till Försvarshögskolan och Karolinska universitetssjukhuset. Hos de sistnämnda fick de en chans att prata med flera läkare och andra medicinska experter om krisen som hemsöker hela världen just nu.

Kungen riktade kritik mot läkarna

Kungen fick chansen att ställa frågor till en grupp läkare och sjuksköterskor.

Både kungen och Silvia ställde tuffa frågor till personalen på plats. Bland annat om de så kontroversiella munskydden.

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, säger Silvia.

"Verkar inte som att någon kan förklara det där"

Kungen verkar dock inte helt övertygad av svaret. Dagens nyheter beskriver hur monarken skakar på huvudet när han får höra förklaringen: att munskydden enligt Folkhälsomyndigheten snarare förvärrar smittorisken än tvärtom.

– Jag tycker inte det verkar som att någon kan förklara det där så att man faktiskt förstår, säger kungen.

Men kungen var inte bara kritisk. Han passade också på att ge ordentligt beröm till läkarna, som han menar har stått för "beundransvärda insatser".

– Jag inser att det var en väldigt pressad situation. Möjligen kom regionen igång lite sent, men det är uppenbart att man lyckades etablera ett samarbete som gjorde att allt fungerade efter omständigheterna väl. Det är imponerande, säger kungen.