Kungens liv utanför rampljuset – bilar, båtar och hemliga jaktfester som pågår i dagar

16 apr, 2021, 06:29 
AvAnnaClara von Hofsten
Visste du att Gustav V älskade att brodera? Kung Carl XVI Gustaf föredrar mer grabbiga grejer, och aldrig ser han så glad ut som när han rattar sina snabba bilar och båtar. Det skulle möjligen vara när han hejar fram våra svenska idrottare – då får grannarna på läktaren hålla för öronen!
Annons
Här är kungens paradis: Stenhammar
Här är kungens paradis: Stenhammar

Vad gör egentligen en kung när han är ledig? I sagorna vandrar han omkring i slottets rosenträdgård och njuter av fågelsång, men så ser det förstås inte ut i verkligheten. Svaret är förstås att det beror på vem kungen är som person.

Kungens farfarsfar, Gustav V, spelade tennis och broderade (!), farfar Gustav VI Adolf var en mycket duktig amatörarkeolog, farbror prins Bertil var både en hejare på boule och en ”motorprins” och kusin Margrethe, drottning av Danmark, är en begåvad konstnär.

Farfarsfar Gustav V hade en lite oväntad passion; broderi!

Kronprinsessan startade bandylag

Kungens farmor, kronprinsessan Margareta, är ju känd för sitt brinnande trädgårdsintresse och sitt livsverk Sofiero trädgårdar. Men det är nog inte lika många som vet att Margareta, så fembarnsmamma och kronprinsessa hon var, gärna sportade – något väldigt ovanligt även för en helt ”vanlig” kvinna på den här tiden. Faktum är att kronprinsessan Margareta blev en förgrundsgestalt inom svensk damidrott, och 1908 startade hon till och med ett bandylag, kallat Kronprinsessans Hockey(?)klubb.

Annons
1980 var vindsurfing hett i Sverige – och givetvis ville kungen testa i Kalmarsund.

Men vad gillar egentligen kung Carl XVI att göra när han får bestämma alldeles själv? Ja, det är inte fullt lika känt. Men till att börja med har han ända sedan barnsben en omvittnad kärlek till naturen – han har bland annat 750 tummade ex av National Geographic i gömmorna på slottet… Det är ju även ute i naturen som han kan utöva ett av sina främsta intressen, nämligen jakt. Kungen har jagat sedan 13-14-årsåldern, berättar han i Lantbrukets Affärstidning:

Coola killar! Året är 1974 och kungen är en i besättningen när kompisen Aje Philipson ställer upp i Gotland Runt med Orm af Ingarö.

– Konstigt nog kan man säga att jag ärvde intresset för jakt av min far, som var en stor jägare – även om jag aldrig hann träffa honom på det sättet. Men min mor kom också från en familj där många jagade, och hennes vänner tog med mig på jakt när jag var 15-16 år gammal.

Annons

Men det är egentligen inte de stora, välorganiserade representationsjakterna som lockar, ”även om de naturligtvis också är väldigt trevliga.” Nej, om kungen får bestämma sitter han alldeles ensam ute i naturen. Kungen har ju som bekant tillbringat somrarna på Öland i hela sitt liv, och nästan lika länge har han jagat vid Ottenby fågelstation på Ölands södra udde.

Det är inte ofta Silvia hänger med på jakt – kungen föredrar att jaga ensam.

– Jag har möjlighet att jaga ensam vid Ottenby på Öland. Att pyrscha ensam när man har all tid på sig att göra ett bra jobb med att hitta rätt djur så att säga – det är fantastiskt!

Kungens kärlek till naturen

Att jakt är ett av kung Carl XVI Gustafs största intressen går inte att ta miste på, men lika tydligt är det att det är naturupplevelsen som är viktigast för honom:

Annons

– Jag jagar ett antal helger per år och skulle gärna jaga mer om det fanns tid. Säsongen är ju lång med allt från fågel till småvilt och älg. Alla ser fram emot våren men jag tycker kanske bäst om höstarna, de är fantastiska med alla färger, dofter och fukten i marken.

Kung i backen – se sån stil han hade 1987! Click to add image caption

Men det finns givetvis en social dimension i det hela också. De flesta av kungens vänner jagar, och i yngre dagar brukade kompisgänget samlas hos Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt på Geddeholms herrgård för jakter och fester, som ofta pågick flera dagar i sträck.

Delar intresset med Olle Westling

Kungen delar intresset för jakt med sin son, prins Carl Philip, och faktiskt också med Olle Westling, prins Daniels pappa. Men även kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Daniel har jägarexamen.

Annons

Men framför allt är kungen en sportig person som gillar att röra på sig, helst utomhus. Om somrarna blir det ofta en joggingtur och på vintrarna blir det skidor – kungen har faktiskt åkt Vasaloppet hela tre gånger!

På konferens i Sälen 2014 passade kungen på att ta en skidtur – det var bara för Säpo att hänga på!

Men kungen gillar också sport på åskådarplats, och missar aldrig ett tillfälle att heja fram våra svenska idrottshjältar på olika olympiska spel och världsmästerskap! Förmodligen är han den kunglighet i världen som gästat flest olympiska spel – faktum är att kungen bara har missat två OS; i Montreal 1976 på grund av sin smekmånad, och i Moskva 1980 på grund av en internationell bojkott.

Annons

Under en period om nästan 100 år innehades ordförandeposten i Sveriges Olympiska Kommitté av, i tur och ordning, farfar kung Gustav VI Adolf, pappa arvprins Gustav Adolf och farbror prins Bertil. Och även om kungligheter inte längre kan göra anspråk på ordförandeposten i IOK har olympiska spel en särskild plats i kungens hjärta – det var ju på OS i München 1972 som han fick syn på en mörk skönhet i sin kikare! Resten är, som det brukar heta, historia.

Olympiska spelen i Sydney 2000. Mikael Ljungberg har precis tagit guld och kungen blir så glad att han försöker lyfta upp brottaren...!

Och kanske har Olympiska spel fortfarande en air av romantik kring sig för vårt kungapar; de missar i princip aldrig ett OS och de reser alltid privat, bara de två med endast tre hovanställda i släptåg; en adjutant och två Säpovakter. Kungaparet brukar bo på det officiella IOK-hotellet, där IOK-pamparna och andra dignitärer huserar. Representationen hålls nere till ett minimum, även om det kan bli någon mottagning på ambassaden eller någon officiell middag med SOK. Nej, kungen vill tillbringa så mycket tid han bara kan på läktaren tillsammans med Silvia.

Annons
Vinter-OS i Salt Lake City 2002. Sverige möter Tjeckien och på VIP-läktaren är spänningen stor hos såväl Silvia och kungen som norske kung Harald.

Och det är inget återhållsamt par som är måna om att hålla på sin kungliga värdighet, här är det mycket känslor, gester och minspel som gäller. Det händer faktiskt att kungen skriker så högt att grannarna på läktaren håller för öronen! Men när det är dags att åka till eller från tävlingarna, då nobbar kungen och Silvia den framkörda limousinen och hoppar in i minibussen istället – säpovakterna får åka limo på egen hand!

När Victoria tog studenten 1996 körde kungen en av sina pärlor; en Pontiac GTO cabriolet -66.

Kungen älskar snabba bilar

Men jakt och sport är inte kungens enda intressen – han är även passionerat intresserad av bilar, framför allt snabba sportbilar. Det är ett intresse som han delar med prins Carl Philip, som har fått en Porsche 911 Carrera Coupe ur pappas samling. Kungen besöker olika racingbanor och event så fort tillfälle ges, och givetvis är det extra roligt att se på när prins Carl Philip kör.

Annons
Skräpplockardag på Djurgården med scouterna – då tog kungen sin Porsche!

Kungen gillar också att köra bil – gärna någon av bilarna i hans privata samling som står på Hovstallet i centrala Stockholm. Och vid det årliga Svenska Kungsrallyt på Öland ställer han alltid upp, körandes en gammal Volvo PV 60 av årsmodell 1946 med Silvia bredvid!

Men det är inte bara bilar som är kul att köra, nej kungen rattar också gärna sina egna båtar. På Öland kör han sin yacht, medan han i Frankrike har en lite mindre (men mycket elegant!) motorbåt i pistagegrönt och teak vid namn Polaris.

Nere på Franska rivieran rattar kungen gärna sin turkosa motorbåt Polaris.

Kungens bilsamling

Volvo PV 60 1946
Ford Mustang 1965
Pontiac Tempest GTO 1966
AC Cobra 1966
Ford Mustang Shelby 1966
De Tomaso Pantera 1971
Porsche 911 T Targa 1973
Honda CM 400 T NC01 1983
Jeep Grand Wagoneer 1989
Ferrari 599 GTB 2007
BMW M8 Competition 2020

Annons
Annons