Kungens målbild med Silvia när coronakrisen är över

kungen intervjuas om coronakrisen i dagens nyheter

Kungaparet befinner sig i en annorlunda situationen. Den kungliga kalendern är nästintill rensad och de har flytt Stockholm på grund av coronakrisen. I en exklusiv intervju berättar kungen vad han och Silvia ska göra när mardrömmen över över.

Coronakrisen har fått kungen och drottning Silvia att fly Stockholm för en mer isolerad tillvaro på slottet Stenhammar, utanför Flen i Sörmland. Paret arbetar just nu hemifrån och följer först de senaste uppdateringarna om coronavirusets otäcka framfart.

– Det är en global tragedi, ett drama utan like. Ett rörligt mål. Det rör sig hela tiden. Vi vet inte hur det slutar, säger kung Carl Gustaf i ny med intervju med Dagens Nyheter.

Kungen om den allvarliga coronakrisen

Kungaparet är helt inställda på att undvika sociala kontakter så länge situationen kräver det. Att hålla sig hemma, när man är över 70 år och därmed befinner sig i riskgrupp, tycker kungen är helt självklart.

Många av de officiella plikterna har ställts in. Nu rider kungaparet ut coronakrisen på slottet Stenhammar.

– Det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset.

Avslöjar vad de ska göra när krisen lagt sig

– Ta vara på de här dagarna som ni är hemma, helt enkelt, säger han i intervjun.

LÄS MER: KUNGEN AVSLÖJAR: DET GÖR JAG OCH SILVIA UNDER ISOLERINENG

Under samtalet med Dagens Nyheter, som sker digitalt, avslöjar han också vad de ska göra när coronakrisen är över och läget blir mer stabilt.

– Det blir mycket att ta tag i, då. Att besöka och tacka och visa sin uppskattning för alla som gjort vad som krävs. Alla som har jobbat kolossalt hårt och offrat både familj och vänner och kanske tagit risker för sitt liv.

Foto: TT