Kungens märkliga utspel om drottning Silvia – inför massa människor

Kungen och drottning Silvia

Kungen stod för ett märkligt utspel om drottning Silvia – och många fanns där för att höra det.

Kungen och drottning Silvia har varit gifta i snart 45 år. Det är en lång tid – och för att klara sig så lång tid krävs humor.

Kungen är själv inte alls avigt inställd till att dra ett skämt då och då. Ibland kommer lustigheten på Silvias bekostnad.

Kungens märkliga utspel om drottning Silvia

Så var det när kungen besökte Migrationsverket i Norrköping för ett antal år sedan. Kungen var där för att diskutera hur Sverige ska integrera nyanlända flyktingar.

– Vi ska inte sticka under stol med att det är ett problem. Jag tycker att man alltid ska ta upp allt på bordet och ha en diskussion, annars har man ingen chans att de blir lösta. Alla måste hjälpas åt. Det är svåra frågor självklart, sa kungen enligt tidskiften Dagens Arena.

En skojfrisk reporter passade på att dra in Silvia i frågeställningen. Hur har det gått att integrera henne sedan hon kom till Sverige, var frågan.

– Det har gått ganska hyggligt, so far, sa kungen och skrattade.

"Det krävs av oss alla"

Men för kungen kan det skojiga snabbt vända om till allvar. För integration är i grunden ett allvarligt ämne – och kungen tog till stora ord när frågan om främlingsfientlighet dök upp.

– Jag gillar inte om det här med stämning. När man säger att det är en stämning så har man skapat något. Vi måste ta åt oss de grupper som vi hjälpt att komma till Sverige. Alla måste hjälpas åt. Vi måste vara öppna för deras kultur och deras bakgrund, vi måste lära oss av dem så att vi förstår varandra. Det krävs av oss alla. De kan tillföra kolossalt mycket, sa han.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel