Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens miljonfiasko – Victoria kan inte göra någonting

22 aug, 2020, 19:00 
kronprinsessan victoria kungen
Den här våren har kungafamiljen representerat mindre än någonsin – hur påverkar det apanaget egentligen?
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?

Efter ett halvår med coronapandemin i samhället går det att slå fast att de kungliga uppdragen har varit färre än någonsin. Något som påverkas av det är budgeten för hela det kungliga hovet. Färre uppdrag innebär färre resor, att arrangera representationsevenemang, mindre kostnad för vakter och logistik för att bara nämna några av de kostnader som ett aktivt kungahus innebär.

Alla dessa kostnader täcks av apanaget, ett statligt anslag som fastställs i varje års budget, och det är kungens uppgift att fördela pengarna mellan medlemmarna av kungafamiljen. Pengarna ska användas till representation, resor och kostnader för hovets personal, drygt 200 personer. Den stora frågan är, kommer apanaget påverkas något av att kungligheterna nu representerar mindre än någonsin? Vi ställde frågan till Jan Lindman, hovets överintendent.

– Det kan jag inte riktigt svara på, det som händer är att det är mindre aktivitet, vilket betyder mindre kostnader. Huruvida det har någon långsiktig påverkan på det anslag vi får av regeringen och riksdag vet inte jag än. Det är en fråga för nästa års anslag om det ska ändras, säger Jan Lindman.

Kungaparet spenderade våren isolerade på Stenhammars slott.

Vilka faktorer är det som har en eventuell påverkan på apanaget?

– Det handlar om långsiktiga effekter. Den delen av vår verksamhet som handlar om att visa kulturarv och slotten är väldigt viktig för oss, och där minskar ju intäkterna från besökare kraftigt i år.

Är det då troligt att de sparade utgifterna kommer vägas mot de minskade intäkterna till nästa års budget?

– Där för vi en diskussion hur underskotten ska hanteras, och det är en situation som påminner säkert om ett antal statliga museer. Det är den delen som den stora förändringen. Den stora punkten är uteblivna intäkter, den andra är mycket mindre, säger Jan Lindman.

Foto: TT

 

Annons