Kungens miss – tillrättavisad av talmannen i tv!

Kungens miss – tillrättavisad av talmannen i tv!

Kung Carl Gustaf stod för en tankevurpa under Riksmötet.Talmannen fick kliva in och rätta honom.
Här anländer kungaparet till Storkyrkan inför riksmötets öppnande
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia dök upp punktligt till Riksdagshuset. 13.52 var det dags att kungaparets två bilar skulle vara på plats – och ankomsten stämde på minuten.

Än så länge allt väl. Men så kom missen.

Kungen stod för miss under Riksmötet

Talmannen Andreas Norlén stod vid Riksdagshusets trappa och väntade på kungaparet. Men kungen blev för ivrig. Han ville gå rätt in genom ingången och vidare till plenisalen – och Andreas fick tillrättavisa honom.

Det var nämligen en fotografering som skulle till först.

Den här bildserien fångat den dråpliga sekvensen.

Pinsamt för kungen

Pinsamt för kungen!

– Talmannen fick visa vägen, sa SVT:s kommentator i sändningen.

“Livsverk har raserats”

Till slut blev fotograferingen av som planerat. Kungen och Silvia kunde fortsätta in i byggnaden. Där höll kungen ett fint och tänkvärt tal till riksdagsledamöterna. Det var självfallet präglat av coronavirusets framfart.

– Livsverk har raserats. Många äldre har behövt leva i långvarig isolering. Sjukvården och dess modiga medarbetare och har prövats hårt. Vi är alla djupt tacksamma gentemot dem, säger kungen. 

– Vi vet betydligt mer om detta virus och hur det sprids än vi gjorde för ett halvår sedan. Kunskapen är bättre och det är trösterikt.

– Vi behöver anpassa oss. Tänka om och finna nya vägar framåt. Det har Sverige alltid gjort och det görs också idag. Vi ser det i stort som i smått.

– Under dessa år har jag nog aldrig sett så många tomma bänkar som idag. Även min egen familj har begränsat sin närvaro. Ja, det är en annorlunda ceremoni. Men det visar på Sveriges förmåga att anpassa sig.