Kungens närmaste avslöjar: Så är det att jobba vid hovet

Margareta Thorgren avslöjar: Så är det att jobba vid hovet

Jobbet som en av kungens närmaste medarbetare är allt annat än lugnt och stillsamt.Nu avslöjar hovets informationschef det verkliga livet bakom kulisserna!

För hovets informationschef Margareta Thorgren innebär arbetsdagarna att visa kungens arbete med kungafamiljen. Det är oftast hon som uttalar sig i media och svarar på reportrarnas frågor.

När Thorgren, tillsammans med sonen Sven, gästade gästade Malou efter tio på tisdagen avslöjade hon hur det verkliga livet bakom de rojalistiska kulisserna är.

Kungens närmaste om arbetet i kungahuset

– Mitt arbete är att, tillsammans med mitt informationsteam, visa det svenska folket det arbete som kungen tillsammans med hela kungafamiljen gör. Om det går bra ska en informationschef tillsammans med teamet egentligen inte synas. Det är kungafamiljen och statschefens ämbete som ska belysas, så att man förstår det svenska statsskicket och betydelsen av att vi har en monarki i Sverige, säger Margareta Thorgren i programmet.

Margareta Thorgren på kungligt uppdrag

Margareta Thorgrens jobb är att verka i det dolda, att se till att kungen och kungafamiljens arbete syns hos det svenska folket. Hon förklarar att det är viktigt eftersom man då förstår det svenska statsskicket och betydelsen av monarkin. Här på statsbesök med kungen på Island 2008.

En del av hennes jobb är också att försöka få fram andra bilder av kungligheterna, vilket vi kunde berätta om i går.

– Jag tror att det är viktigt att det finns ett sånt enormt behov av att veta vad kungafamiljen gör. Så att jobba med kungafamiljen tillsammans med otroligt många och duktiga medarbetare med olika spetskompetenser, kan man i resultatet se kungen på ett annat sätt. Eller att han verkligen fokuserar på viktiga frågor för Sverige. Då är ju det jätteroligt att du säger det och att hela det svenska folket ser det, säger hon.

Margareta Thorgren i TV4

En av kungens närmaste medarbetare, tillika hovets informationschef Margareta Thorgren gästade tv-programmet Malou efter tio på tisdagen.

Margareta Thorgren om utmaningarna vid hovet

Eftersom Margareta Thorgrens jobb ofta går ut på att förse medier med information måste hon också försöka sätta en gräns för sin familjs skull. Hon har ju en stor familj att ta hand om också – fem barn.

– Det är jätteviktigt med balans i livet och det är svårt många gånger. Det är ju utmaningar i både det privata och inte minst i arbetet också. Men det ena ger också energi till det andra, säger hon.

Margareta Thorgren har varit hovets informationschef sedan 2014.

Foto: TT, TV4