Kungens nya beslut: Stopp för Carl Philip, Madeleine och Sofia

NU GRATIS

Kungen stramar upp. Svenska Damtidning kan avslöja att hans nya beslut betyder att Victoria blir enda prinsessan på plats när Svenska Akademien har sin högtidssammankomst.

Det är en akademi i kris som håller sin högtidssammankomst tre dagar före julafton. Skandalrubrikerna har avlöst varandra, 2018 års Nobelpris i litteratur är uppskjutet till 2019 – och nu kan vi avslöja att det väntar nya tider, även när det gäller kungafamiljens närvaro.

Svenska Akademien firar alltid sin högtidsdag runt den 20 december och ceremonin i Börssalen följer fortfarande Gustaf III:s anvisningar. I publiken sitter 400 särskilt inbjudna gäster och klädkoden är frack. Till höger ser du kungafamiljen.

Svenska Akademien firar alltid sin högtidsdag runt den 20 december.

De fem senaste åren har hela kungafamiljen varit på plats i Börshuset i Gamla stan, men nu har kungen bestämt att hälften räcker.

Från och med 2012 har prins Carl Philip och prinsessan Madeleine också varit med vid Svenska Akademiens högtidssammankomst, och sedan anslöt Chris O'Neill 2013 och prinsessan Sofia 2015. Men i år får de stanna hemma.

Ceremonin följer fortfarande Gustaf III:s anvisningar och klädkoden är frack, vilket innebär ordensband förstås. Dock sparsamt med juveler och inga diadem.

Halva kungalogen kommer gapa tom

Så i år stannar prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill hemma och det betyder att halva kungaläktaren kommer att gapa tom när de akademiledamöter som fortfarande deltar gör sin entré i Börssalen den 20 december.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på hovläktaren i Börsalen vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

– Det är ett beslut som är fattat av kungen att endast kronprinsessparet deltar tillsammans med kungaparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning. Hon väljer dock att inte utveckla bakgrunden till beslutet.

Kronprinsessan Victoria vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2017.

Nu blir kronprinsessan Victoria den enda prinsessan på plats.

På ett sätt är de nya kungliga rutinerna en återgång till hur det har sett ut tidigare. Det är egentligen bara de fem sista åren som hela kungafamiljen har varit på plats vid högtidssammankomsten, det ser man när man blickar bakåt. Fram till och med 2009 var detta enbart en angelägenhet för kungaparet och kronprinsessan Victoria.

Kungaparet och kronprinsessan Victoria vid Svenska Akadmiens högtidssammankomst år 2009.

I början av 2000-talet var det glesare på den kungliga läktaren.

Kungaparet och kronprinsessan Victoria i vimlet vid Svenska Akademiens högtidssammankomst år 2009.

Kungaparet och kronprinsessan Victoria i akademi-vimlet år 2009.

Men kungafamiljen har alltid haft en central roll vid högtidssammankomsten, ända sedan Akademien instiftades av kung Gustaf III år 1786. I början av 1970-talet hade kungen till exempel ofta sin syster prinsessan Christina vid sin sida.

Kronprins Carl Gustaf, 24, och prinsessan Christina, 27, vid vid Svenska Akademiens högtidssammanträde den 20 december 1970.

Kronprins Carl Gustaf, 24, och prinsessan Christina, 27, vid Svenska Akademiens högtidssammanträde den 20 december 1970.

Och här är en bild på gamle kungen som var hedersgäst vid högtidssammankomsten 1957 tillsammans med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Gamle kungen, Gustaf VI Adolf, hedersgäst vid Svenska Akademiens högtidssammankomst år 1957 tillsammans med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Så även om det nu väntar nya tider och kungen stramar upp, så kommer kungaparet, kronprinsessan och prins Daniel att fortsätta skänka kunglig tyngd till festsammankomsten under lång tid framöver.

Kronprinsessan Victoria på väg in till Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset.

Läs mer:

Se bilderna! Kungafamiljen är samlad

Bildextra! Madeleine gör sista uppdraget innan jul

Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Nobelfesten

Foto: TT