Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens nya giv för kungahuset – så påverkas drottning Silvia

31 okt, 2019, 07:00 
Kungen i frack och drottning Silvia i rosa aftonklänning vid galamiddagen på slottet.
Ingen har väl missat att kungahuset är under omdaning. Så här påverkar det drottning Silvia.
Annons
Det här är kungaparetBrand logo
Det här är kungaparet

Generationsskiften är aldrig enkla, och de blir väl aldrig mer komplicerade än när de ska äga rum i en kungafamilj.

Som alla vet vid det här laget har ju kungen stakat ut en ny och tydligare riktning: Kronprinsessan Victoria ska föra kungahuset in i framtiden, med prinsessan Estelle vid sin sida.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på hovets nya officiella bild.
Hovets nya bild pekar ut riktningen.

Drottning Silvias val för Victoria

För drottning Silvia innebär det att att hon ibland – och med varmt hjärta – tar ett steg åt sidan, för att lämna plats åt sin äldsta dotter. Det såg vi ju bland annat exempel på när drottningen gav sin plats till Victoria vid kejsarkröningen i Japan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I det fallet var vi svenskar ganska ensamma om att representeras av far och dotter. De andra kungahusen sände sina statschefer med respektive, eller i några fall sina tronföljare. Medan Sverige alltså klev lite utanför ramen här.

Annons
Kungen och kronprinsessan Victoria vid kröningen i Tokyo.
En symboliskt tom plats bredvid kungen.

För kronprinsessan Victoria kommer det sannolikt också att bli än mer intensivt framöver, och ske en stegvis upptrappning av tungviktsuppdragen.

Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Drottningen är ju angelägen om att hennes äldsta dotter, Sveriges tronföljare, ska få den bästa tänkbara grunden att stå på i sitt framtida liv som Sveriges statschef. Och för detta behöver hon rutin. Räkna med att Victoria kommer att få axla fler uppgifter som tidigare har utförts av drottning Silvia – eller för den delen av kungen.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria 2019.

Ett upplägg som kommer att göra kronprinsessan väl förberedd den dag det blir dags för henne att ta sig an sin livsuppgift. Men så har hon också de proffsigast tänkbara lärarna: Kungen, som varit kung i hela 46 år, och drottning Silvia, med 43 års erfarenhet i ryggen.

Foto: Karin Törnblom/TT, Fredrik Sandberg/TT, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna.

Annons