Kungens nya hovmarskalk om första veckan på jobbet

Här berättar kungens nya hovmarskalk Göran Lithell om första veckan på slottet – och om utmaningen med att hitta runt på en arbetsplats med hela 1 430 rum...

Grattis till ditt nya jobb! Hur har första veckan varit?

– Tack. Det är naturligtvis mycket nytt att sätta mig in i så här i början. Tack vare mina kunniga, generösa och trevliga medarbetare har det varit en mycket bra första vecka.

Har du lärt dig att hitta på Kungliga slottet än? Läste att det är 1 430 rum!

– Jag har åtminstone lärt mig att hitta till mitt kontor.

Stockholms slott har mer än 1 000 rum!

En arbetsplats med mer än 1 000 rum…

Vad ser du mest fram emot som chef för H.M. Konungens hovstat? Och vad är mest annorlunda jämfört med ditt förra jobb på svenska ambassaden i Washington?

– Först vill jag uttrycka min stora glädje för att få det hedersamma uppdraget att arbeta för statschefen och hans familj. Uppdraget skiljer sig mycket ifrån mitt tidigare arbete som andreman på ambassaden i Washington, men något som står i fokus i båda uppdragen är att lyfta fram det moderna och innovativa Sverige med utgångspunkt i svenska traditioner.

Göran Lithell byter diplomatlivet mot Kungliga slottet

Kungen överraskade och bytte hovmarskalk samtidigt som kronprinsessan Victoria.

Kungen överraskade och bytte hovmarskalk samtidigt som kronprinsessan Victoria.

Hur har din kontakt med kungafamiljen sett ut tidigare?

– Min första kontakt med kungafamiljen var när jag gjorde militärtjänst som militärpolis vid K1 i Stockholm och ingick i den beridna högvakten. Därefter har jag haft förmånen att vid olika tillfällen vara med och ta emot olika delar av kungafamiljen under mina utlandsposteringar för UD i Ryssland, Estland, Danmark och nu senast i USA.

Beridna högvakten utanför Kungliga slottet.

Beridna högvakten utanför Kungliga slottet.

Till sist 3 kortfrågor! Vilken bok läste du senast?

– Jag läser ofta flera böcker parallellt. Den senaste var så klart jubileumsboken: Ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron 1818-2018.

Vad lyssnar du på, på väg till jobbet?

– Då lyssnar jag på P1 morgon.

Och vad missar du inte på tv?

– Familjen flyttade hem från USA för bara några veckor sedan, så jag håller fortfarande på att etablera ny-gamla vanor. Något som jag däremot helst inte missar är nyhetsprogram.

Kungens nya hovmarskalk Göran Lithell.

Det är P1 som gäller för Göran Lithell.

Privat är Göran Lithell gift med Karin, som är civil- och miljöekonom och bland annat har arbetat på Sida, men som numera har sadlat om till konstnär. De har tvillingarna Svante och Harald, 11, och dottern Astrid, 16 tillsammans.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: