Kungens och kronprinsessans stöd efter tragiska skjutningarna

Flera tragiska händelser har drabbat svenska folket den senaste tiden, med en rad skjutningar. Nu ger kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria sitt stöd till de anhöriga.

Den svenska kungafamiljen jobbar med sina respektive sakfrågor dag ut och dag in. Men under en viss sorts situationer är de som bäst. I rollen som enande av landet. När tragiska händelser drabbar svenska folket finns de där. De säger det vi alla känner. Samlar ihop oss.

Och nu väljer de att stötta folket igen. Den senaste veckan har nog de flesta svenskar läst om de tragiska skjutningar av två kvinnor på bara några dagar. En läkarstuderande mamma som sköts på öppen gata med sin lilla baby i famnen. En ung kvinna i 18-årsåldern. Båda gångerna misstänker polisen att det var kvinnornas män ska ha varit de egentliga måltavlorna.

Nu går kungen och kronprinsessan ut och kommenterar dessa tragiska händelser.

– Den oro som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj. Vi vill uttrycka vårt deltagande med drabbade och samtidigt framföra vårt stöd till polisen och andra myndigheter i deras fortsatta arbete.”

Detta uttalande kommer efter att kungen och kronprinsessan informerats om hur polisen och andra myndigheter arbetar för att förebygga sprängdåd och skjutningar. Duon träffade Mats Löfving, chef vid Polis­myndighetens nationella operativa avdelning (NOA) och Stefan Hector, chef för den operativa enheten vid NOA. Under mötet informerades kronprinsessan och kungen om hur Polismyndigheten och andra berörda myndigheter arbetar för att förebygga och bekämpa dessa dåd.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria

Kungen och kronprinsessan uttalar sig om skjutningarna som inträffat den senaste tiden i Sverige.

Kungafamiljen enar efter tragedier

Detta är självklart inte första gången den kungliga familjen funnits där för drabbade som befunnit sig i sorg, även om det då handlat om större katastrofer. Något många fortfarande minns är kungens tal  till de drabbade efter Tsunami-katastrofen, ett tal kung Carl Gustaf höll i januari 2005.

“Vad kan vi säga varandra och vad kan jag säga, som kan vara Er andra till hjälp? Det känns som om orden tagit slut, eller som om de aldrig funnits, de ord som skulle kunna formulera vår sorg, saknad, vanmakt och vrede. Tystnad känns som det enda rätta språket inför allt detta obegripliga, övermäktiga och oförklarliga. (…)

Jag önskar jag hade ett bra svar. Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med “att sedan levde de lyckliga i alla sina dagar”. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska. (…)

Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saknaden.”

Men även kronprinsessan Victorias ord efter terrordådet har fastnat i mångas minnen. Kronprinsessparet tog sig till Drottninggatan snart efter dådet, och tårar föll längs Victorias kinder.

– Samhället har visat en enorm kraft. Svenska samhället bygger på en enorm tillit, en gemenskap, en sammanhållning. Vi kommer att ta oss stärkta ur det här, sa kronprinsessan Victoria till Aftonbladet.

På frågan hur vi ska gå vidare svarade hon:

– Tillsammans.

Foto TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: