Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens okända dotter – skandalen som skakade Norge

15 dec, 2019, 07:00 
AvMalin Ny
I oktober i år släpptes den brännheta boken Hennes Lille Prinsesse, skriven av Jørgen K H Bertheau, vars innehåll chockade det norska kungahuset.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 50?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 50?

I oktober i år släpptes boken som anses vara en av de mest kontroversiella publiceringarna i Norge under hela året. Hennes Lille Prinsesse, skriven av Jørgen K H Bertheau, tog nämligen upp det som i hela 92 år har varit föremål för spekulationen – nämligen att lilla Unn Næs är dotter till Norges kung Olav.

Boken är skriven som en roman, sannolikt för att ämnet är så laddat, och i boken försöker författaren besvara frågor kring om kung Olav, då Norges kronprins, hade ett kärleksförhållande med tjänsteflickan Lisbet Mogen hösten 1926, och om hon födde hans dotter den 2 augusti 1927.

Olav med sin familj: svenskfödda Märtha och barnen Harald, Ragnhild och Astrid.
Olav med sin familj: svenskfödda Märtha och barnen Harald, Ragnhild och Astrid.

Arbetade som piga

Den då 22-åriga Lisbet Mogen kom från norska Telemark men flyttade till Oslo för att arbeta som piga. I romanen får läsaren följa henne från 1921 fram till 1928.

Annons

– Den handlar om min mormor som hade ett kärleksförhållande med kung Olav, på den tiden när han var Norges kronprins. Jag fick veta detta 1987 och har burit på den här historien sedan dess. I dag är jag den enda som kan berätta den, sade författaren Jørgen Bertheau till Svensk Damtidning i samband med lanseringen av boken.

Lilla Unn Næs.
Lilla Unn Næs.

“En gripande historia”

Boken bygger på samtal med Lisbet Mogens närmaste familj och med andra personer med insyn, men också på andra källor.

– Det är en gripande historia, som både är vacker och sorglig, men som ändå har ett fint slut. Lilla Unn blev bortadopterad till Tryggve Næs, som var personlig vän med Olavs pappa, kung Haakon, berättar Bertheau.

– Boken bygger på sanna uppgifter, som jag har inhämtat från många olika håll. Jag har bland annat pratat med Unns systrar Aase och Aagot och med hennes styvmamma Thora Matheson Næs. Men jag har ändå skrivit den som en roman. Det är väl bäst så, avslutar författaren.

Foto: Abakusforlaget, TT.

Annons