Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens opopulära bror – nu visar danska folket sitt missnöje öppet: "Vill inte ha honom här"

16 jan, 2024, 06:00 
Kung Frederik och prins Joachim
Det danska folket är rejält missnöjda med kungens bror, prins Joachim.
Annons

Prins Joachim har länge varit något av kungafamiljens svarta får. Han spelade en roll under gårdagen, när hans storebror Frederik kröntes till kungen.

Medan Frederik stod ute på balkongen och tog emot folkets kärlek befann sig Joachim i bakgrunden, innanför, knappt synlig. Det var en passande bild, eftersom Joachim länge sett sig förbisedd och överskuggad av sin bror.

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Folket visar sitt missnöje med prins Joachim

Kulmen nåddes när drottning Margrethe beslutade att Joachims barn skulle fråntas sina prins- och prinsesstitlar och inte få tillhöra kungahuset i en officiell kapacitet. Joachims äldre söner, Felix och Nikolai, blev inte ens tillfrågade om att närvara vid kröningen.

Kung Frederik och prins Joachim
Joachim, hur ska du göra nu?

Danska folket verkar heller inte så förtjusta i Joachim. I en ny undersökning, som B.T skrivit om, framgår det att befolkningen tycker att prinsen ska hålla sig borta från Danmark. Joachim och hans familj bor i nuläget i Washington DC, USA:s huvudstad.

Annons

– Undersökningen visar att prins Joachim har hamnat i det danska kungahusets periferi. Han har bott i Frankrike i åratal och nu i Washington, så danskarna har vant sig vid att han spelar en mindre roll, säger Fie West Madsen, som ansvarar för B.T:s nöjesbevakning.

– Det visar också att drottningens tanke med ett mindre kungahus har fungerat, eftersom danskarna uppenbart känner att prins Joachim inte behövs i Danmark.

"Ser ingen framtid för Joachim"

Det har även debatterats flitigt om Joachims apanage. Vissa är av åsikten att han ska kapas av helt – och tvingas klara sig på egna inkomster.

Det är inte öppna armar som gäller för Joachims del, har Jacob Heinsel Jensen, reporter på danska Se og hör, berättat för Svensk Dam.

– Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill, säger Jacob.

Annons