Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens ord till Margrethe: "Innerlig och konstant"

14 jan, 2024, 11:49 
Vendela Lönnqvist
Fina ord!
Fina ord!

Kungen skickade några väl valda ord till drottning Margrethe.

Annons

Idag är det dags för ett tronskifte i Danmark.

Landet kommer gå från att ha en drottning – som den senaste tiden varit den enda drottningen i Europa – till att få en kung vid namn Frederik.

Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!

Folkfest i Köpenhamn inför tronskiftet

Och det blir en folkfest i Köpenhamn, med tusentals människor som samlas nära slottet för att tacka drottning Margrethe och välkomna den nya kungen.

Kungens ord till Margrethe

Och tacksamheten kommer också från vår egen kung, som under söndagen skickade ett telegram till den danska drottningen – som även är hans kusin.

Annons

"Eders Majestät, Kära kusin Daisy! När Du i dag frånträder Ditt höga ämbete som Drottning av Danmark vill jag framföra mitt varma tack för det goda samarbetet genom åren. Du inträder nu i en förändrad roll, men vänskapen mellan oss består – innerlig och konstant", inleder kungen.

"Lycka och välgång"

Han fortsätter förklara monarkens sätt att leda – både länder emellan och hennes egen nation:

"Som Danmarks Drottning har Du varit en garant för den närhet och tillgivenhet som i dag råder mellan våra länder och hus. För detta vill jag tacka Dig särskilt. På denna historiska dag önskar min familj och jag Dig lycka och välgång i framgång."

Annons