Kungens ord – vändningen efter fruktansvärda sjukdomen

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia har all anledning att fira!

7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia är inbitna idrottsfantaster. Varje gång det vankas svenska medaljframgångar sitter de klistrade framför tv-rutan – så även under Paralympics.

Och efter en tuff inledning för de svenska hjältarna, så har det rasslat till i medaljväg de senaste dagarna. Kronan på verket var guldet som Philip Jönsson, 27, sköt hem.

Kungen gratulerar Philip Jönsson

Inte nog med att Philip sköt allra bäst av alla tävlande i 10 meter stående luftgevär – han sköt så bra att han satte nytt paralympiskt rekord!

Philip var självfallet överlycklig när guldet var hemma.

– Det har varit en lång väg de senaste åren. Som tur är har jag kunnat träna hemma, men jag har inte kunnat vara i någon affär på 14 månader. Det har varit väldigt tufft på den biten, sa han till TT.

– Det betyder att all träning och all tid som man har lagt ner ger resultat. Det visar omvärlden att även personer med stora funktionshinder kan prestera på den yttersta världseliten.

Och Philip fick självfallet ett gratulationstelegram från Sveriges kungapar.

”Ett stort grattis till en pangseger! Det är särskilt imponerande att du inte bara har tagit guld utan även ett nytt paralympiskt rekord. Tack för en fin uppvisning”, skrev kungen och Silvia.

Philip Jönsson lider av Ducheness muskeldystrofi. Det är en ovanlig sjukdom som leder till att musklerna gradvis bryts ner och ersätts av fett.

"Man kan leva ett mycket bra liv"

Överläkare och professor Thomas Sejersen vid neuropediatriska avdelningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, har berättat för sajten Doktorn.com att sjukdomen än så länge är ganska så okänd i Sverige.

– Även om DMD är en allvarlig sjukdom är det samtidigt viktigt att poängtera att man trots det kan leva ett mycket bra liv. En ung man med DMD skrev en sång om sin sjukdom, ”Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk”. Tänkvärda ord som påminner oss om att det finns så mycket att ta vara på i livet, med eller utan DMD, har Thomas sagt.