Kungens order till Madeleine: Stanna i Sverige

Kungen kände att han behövde göra detta.

Kungen satte stopp för Madeleines liv i London. Kort efter skandalbilderna på prinsessan och dåvarande pojkvännen kallade han hem sin dotter. "Kungen var helt rasande", skriver Johan T Lindwall i boken Madeleine – prinsessa och mamma.

Det är i boken Madeleine – prinsessa och mamma som Svensk Damtidnings chefredaktör skriver om den verkliga anledningen till att Madeleine lämnade London.

Året var 2001 och kungen hade just fått se skandalbilderna på Madeleine och dåvarande pojkvännen Erik Granath. Han kunde inte tro sina ögon. Bilderna var tagna av en fransk fotograf under en promenad i Hyde Park och visade hur pojkvännen höll handen i ett grepp om Madeleines bröst.

Kungen rasande på Madeleine

I ett telefonsamtal med Madeleine, som återges i boken, är kungen rasande.

Prinsessan Madeleines expojkvän Erik Granath.

Prinsessan Madeleines expojkvän Erik Granath.

“Den egentliga orsaken, att kungen hade satt stopp för Madeleine, den behövde aldrig komma ut”, skriver Johan T Lindwall i boken och fortsätter:

“Kungen hade kallat hem Madeleine med tvång och det fanns ingen klar plan för vad hon skulle göra under våren.”

Kungens beslut tog prinsessan hårt.

Madeleines ilska mot kungen – kallades hem till Sverige

“Madeleine var besviken på sin far. Hon tyckte gott att hon kunde ha fått vara kvar i England. Flera gånger uttryckte hon öppet sitt missnöje”, står det att läsa i boken.

För att kompensera sin dotter lät kungen ändå fortsätta umgås med Erik Granath hemma i Sverige.

“I normala fall hade kungen aldrig tillåtit Madeleine att umgås med nye pojkvännen Erik Granath, i synnerhet inte efter bilden från Hyde Park. Nu såg kungen och drottningen att Erik kanske skulle kunna ha ett bra inflytande på dottern, kanske skulle hon lugna ner sig och välja att tillbringa kvällarna hemma med honom i stället för kring Stureplan. Just ”partyprinsessan” hade blivit ett problem igen efter att Madeleine kom hem från London. Hon hade inte skurit ner på nattlivet kring Stureplan. Nu sågs hon ute mer än någonsin och snart nåddes både Silvia och kungen av rapporterna om dotterns festande. Erik Granath kunde bli en lösning för Madeleine”, står det i boken.

prinsessan madeleine kronprinsessan victoria 2001

Systrarna Madeleine och Victoria på Madeleines studentfest, år 2001.

Men skandalerna kring pojkvännen bara fortsatte. Och uppståndelsen i medierna gjorde inte det hela lättare.

Erik Granath själv berättade att han mådde “sjukt dåligt av allt det här”. Till slut tog paret en paus.

“Vi får se vad som händer. Ingen av oss mår bra av det här. Kanske det är bättre om vi inte träffar varandra på ett tag? Jag vet faktiskt inte”, resonerade Erik Granath.

En vecka senare var förhållandet slut.