Kungens order till Sofia och Carl Philip: "Det har varit väldigt tydligt"

Att prins Alexander och prins Gabriel inte längre kommer tillhöra det kungliga huset var glasklart. Men hur beslutet skulle påverka prinsessan Sofia och prins Carl Philip verkade inte lika självklart, men nu berättar prinsparet att de vet vad som förväntas av dem.

Efter kungens beslut om att prinsessan Madeleines och Chris O´Neills barn, samt prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn, inte längre kommer tillhöra det kungliga huset har många undrat hur detta kommer att påverka prinsparet.

Carl Philips och Sofias roller förändras inte

För även om man sällan ser prinsessan Madeleine i Sverige numera med tanke på att hon bor på andra sidan Atlanten, så har Carl Philip och Sofia varit högst närvarande vid många officiella sammanhang de senaste åren. När beslutet blev officiellt kändes det lite ovisst hur framtiden skulle se ut, och riksmarskalken berättade att syskonen till kronprinsessan få lite mindre centrala roller ”allteftersom tiden går”.

Sofia och Carl Philip

Men i en intervju med Dagens Nyheter, berättar Carl Philip och Sofia att de vet vad som förväntas av dem.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss. Eller hur, säger Sofia i intervjun och vänder sig till Carl Philip som fortsätter.

– Så kanske det kommer att bli på lång sikt. Men vi har fortfarande åtaganden som vi kommer att genomföra. Planeringen sker ju inte bara för de närmaste veckorna och månaderna, utan ibland ganska långt fram, när det är något som vi har tackat ja till. De ställs inte in, säger han.

Prinsparet fortsätter stötta kronprinsessan

Prinsparet fortsätter med att berätta att deras engagemang för den svenska monarkin består och att de alltid finns nära till hands om det behövs stöttning till kronprinsessparet och kungaparet. Och att vissa ceremoniella uppgifter är självklara för prinsparet att även fortsättningsvis vara med på, som till exempel riksdagens öppnande och Nobel.

På frågan om kungen är tydlig blir svaret “i bland”.

– Statsbesök och ceremoniella uppgifter, som riksdagens öppnande och Nobel. De sakerna har varit självklara. Det har varit väldigt tydligt att önskan är att vi ska vara med, säger prins Carl Philip.

Dessa uppdrag kommer att fortsätta.

– Om det önskas så, ja. Vi har även haft flera olika officiella uppdrag i hela Sverige och även utomlands. Om det önskas att vi fortsätter på det sättet också, så gör vi självklart det. Så frågan om vad som ska hända är sann och viktig. Men det är svårt att specificera. Kravspecifikationen beror på när i tiden som du frågar, säger prins Carl Philip.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: