Kungens rädsla – efter nya vaccinbeskedet

Kung Carl Gustaf covid-19 vaccin

Kung Carl Gustaf ska vaccinera sig mot covid-19, har hovet tidigare meddelat. Nu har vaccineringen dragit igång i Sverige och en multisjuk person har dött dagen efter sprutan.
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Covid-19 har satt skräck i en hel värld. I Sverige har smittofallen och dödsfallen ökat under hösten och vintern.

I allt mörker har det kommande vaccinet varit en ljusning för många, även för kungen.

– Kungen ser på positivt på att ett vaccin snart finns tillgängligt i Sverige. Kungen kommer att vaccinera sig, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt.

LÄS MER: Kungen kommer att vaccinera sig mot coronaviruset

Vaccineringen drog igång den 27 december. Det blev en stor nyhet i Sverige när den första sprutan gavs. Nu har rubriker skrivits igen, en multisjuk person har avlidit dagen efter vaccineringen.

Multisjuk person har dött dagen efter sprutan

Det är en person på ett särskilt boende i Kalmars län som dött dagen efter sprutan. Regionen har nu gjort en biverkningsrapportering till Läkemedelsverket.

– Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd, säger chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

Den multisjuka personen dog i ett misstänkt hjärtstopp, skriver regionen. Det är ännu oklart om dödsfallet är kopplat till vaccineringen.

Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska, påpekar att personer som vaccinerats kan dö utan koppling till vaccinet.

– Men det är ändå jätteviktigt att ta reda på så fort som möjligt om det kan finnas koppling till vaccinet. Även om studier har visat att säkerhetsprofilen är bra kan man aldrig utesluta att något extremt ovanligt inträffar, säger han till Expressen.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

Kung Carl Gustafs uppmaning

Mitt i allt hittar vi kung Carl Gustaf. Monarken har varit särskilt synlig under pandemin. Så sent som 17 november sa han:

"Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen. Håll i. Håll ut!".

Kung Carl Gustaf

"Håll i. Håll ut", har kungen sagt till det svenska folket.

Nu får vår statschef, precis som vi, vänta på information om huruvida dödsfallet är kopplat ill vaccineringen eller inte.

Foto: TT