Hovets besked: Kungen kommer att vaccinera sig mot coronaviruset

kungen kommer att vaccinera sig mot coronaviruset

Coronaviruset har satt skräck i en hel värld men nu äntligen är vaccinet på gång till Sverige och kung Carl Gustaf är en av dem som ska sprutan.
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Det var i mitten av mars som coronaviruset fick en aggressiv spridning i Sverige. Allting förändrades på ett ögonblick och kungen och drottning bestämde sig för att lämna Stockholm och flytta ut till Stenhammar, för att skydda sig mot smittan.

Kungen tar vaccin mot coronaviruset

Under hösten har dödstalet, och antal intensivvårdspatienter, återigen stigit och både Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven har talat allvar under sina blixtinkallade presskonferenser.

LÄS MER: Skandalerna som skakat Nobelfesten

Socialminister Lena Hallengrens ord om vaccinet

Under tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige kommer att dra igång vaccineringen så fort vaccinet har levererats. Och nu berättar även hovets informationschef Margareta Thorgren om kungafamiljens hållning i frågan.

– Kungen ser på positivt på att ett vaccin snart finns tillgängligt i Sverige. Kungen kommer att vaccinera sig, säger hon.

kungen på drottningholm slott

Kungen har bestämt sig!

Lena Hallengren berättade visare att vaccinet väntas anlända efter helgdagarna, precis i början av år 2021, och att planen är att alla i riskgrupp, och alla som är över 18 år, ska vaccineras innan juni är slut.

Kungen och Silvia i karantän under pandemins första våg

Kungen har varit väldigt synlig under den här pandemin, trots att han och drottningen har tvingats begränsa sitt arbete till hemmakontoret på Stenhammar och nu Drottningholm. Så sent som den 17 november gjorde konungen följande uttalande:

"Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen. Håll i. Håll ut!"

Kungaparet har även valt att träffa läkare, som behandlar covid-patienter, under pandemin.

– För oss är det viktigt att ta reda på så mycket fakta som möjligt kring det som sker, men också kring det som har skett. Vi lever i en tid som har varit drabbande på många sätt, vi behöver alla lära av det, har kungen sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS MER: Nya bilder på Madeleine och Chris!

Foto: TT