Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalerna som skakat Nobelfesten – agerandet väckte vrede

08 dec, 2020, 17:00 
Joni Nykänen
Skandalerna på nobel
Det blir ingen Nobelfest i år – därmed kommer den garanterat att vara skandalfri. Något man däremot inte kan säga om tidigare års festligheter.
Svensk Dam blickar tillbaka på skandalerna på ”festernas fest” genom åren.
Annons
6 Största snackisarna från Nobel genom tidernaBrand logo
6 Största snackisarna från Nobel genom tiderna
Fysikpristagaren Burton Richter smakade på Silvias soppa
Silvias första Nobelfest som drottning blev minnesvärd. Fysikpristagaren Burton Richter gjorde en rejäl tabbe under 1976 års Nobelfest. Han satte skeden i drottning Silvias soppskål. Silvia som bara hade varit drottning i ett halvår höll masken, men särskilt roligt kan det inte ha varit.

Fysikpristagaren smakade på Silvias soppa

En klassisk tabbe i Nobelsammanhang är när fysikpristagaren Burton Richter bröt minst sagt mot etikett när han använde sin dessertsked och smakade på en sås, som serverades till sjötungan, från drottning Silvias varmrättstallrik. Silvia som bara hade varit drottning i ett halvår såg till att hålla masken.

Burton Richter avled 2018, 87 år gammal, och är fortfarande mer ihågkommen för sina vetenskapliga framsteg än för sitt okonventionella bordsskick.

Annons
Fredrik Reinfeldt slickar sig om fingrarna på Nobelfesten
Aja baja, Fredrik!

Fredrik Reinfeldt slickade sig om fingrarna

Året var 2007. Den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt satt vid honnörsbordet bredvid prinsessan Madeleine. När desserten, vaniljglass med hallon och svartvinbärsterrin, väl serverades slickade statsministern sig om fingrarna.

– Det passar sig inte på Nobelmiddagen, det är inte god etikett, sa Mats Danielsson, vd för Etikettsdoktorn, som undervisar i affärsetikett och vett och etikett, enligt Expressen.

Annons

Han konstaterade att Reinfeldt borde ha använt servetten och diskret torkat sig om munnen. Tre år senare lyfte Expressen fram ännu en stilmiss som Reinfeldt gjorde sig skyldig till. Den gången hade han så pass dålig passform på sin skjorta att man kunde få en skymt av hans mage mellan skjortknapparna.

Göran Persson pratar i mobiltelefon Nobel
Stackars Victoria!

Göran Perssons mobilsamtal

Året var 2003. Den dåvarande statsministern Göran Persson blev rejält utskälld när han tog fram mobiltelefonen och svarade vid bordet. Något som gjorde fadäsen ännu mer allvarlig var att han satt vid honnörsbordet. Kronprinsessan Victoria ska inte ha varit helt obesvärad under tiden som samtalet pågick.

Annons

Enligt SvD ursäktade sig Göran Persson senare med att det var en livvakt som ringde.

– Det var dåligt av Persson. Han påstod att han var tvungen. Det är möjligt, men i så fall borde han ha haft medhjälpare som skötte det, sa folkvettsexperten Magdalena Ribbing till SVT.

Stefan Löfven med sin iPhone på Nobelfesten
Även statsminister Stefan Löfven har brutit mot mobiletiketten.

2017 plockade statsminister Stefan Löfvén också fram sin Iphone och bröt mot ”mobiletiketten”, vilket Svensk dam rapporterade om.

Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten 2014
Kronprinsessan Victorias fantastiska klänning år 2014. Magdalena Ribbing kritiserade valet, med anledning av att serafimerordens band låg mot bar hud.

Vreden mot folkvettsexperten Magdalena Ribbing

Magdalena Ribbing var en person med täta kopplingar till den svenska kungafamiljen. Bland annat gav hon kungabarnen lektioner i vett och etikett när de skulle börja representera vid officiella sammankomster.

Annons

2014 valde Ribbing att kritisera kronprinsessan Victoria för sin baraxlade klänning på Nobellbanketten. Detta eftersom hon bar serafimerordens band på bar hud.

Magdalena Ribbing förtydligade senare att hon inte tyckte att det var kronprinsessan som hade gjort fel. Foto: Charles Hammarsten

– Kronprinsessan har gjort fel, sa Magdalena Ribbing, och konstaterade att Serafimerorden är Sveriges finaste utmärkelse och måste bäras på rätt sätt. Efteråt blev reaktionerna på sociala medier häftiga, men det var Ribbing som kritiken riktades mot.

– Vad jag är förvånad över är den vrede som har uppstått på olika håll över att jag sa det här, sa Ribbing till Allt om mode. Hon nyanserade också sin kritik och riktade den mer mot människorna omkring kronprinsessan Victoria, och designern av klänningen.

Annons
Kungen röker på Nobel
Kungen ertappades med att röka en cigarett...
Kungen röker på Nobel
...men fann sig ganska snabbt.
Annons

Kungens smygrökande

Året var 1990. Kung Carl XVI Gustaf ertappades med att röka en cigarett under Nobelfesten, vid bufféborden. Journalisten Gert Fylking fångade händelsen på film och passade på att fråga kungen vad han tyckte om Nobelfesten. Kungen såg minst sagt besvärad ut när han snabbt försökte avlägsna cigaretten från munnen, som dock fastnade på underläppen.

Kungen såg ändå till att ge ett svar till Fylking. ”Det var nog bra”. Även om det är uppenbart att han helst inte ville bli filmad i just den situationen.

Prinsessan Madeleines urringning på Nobelfesten 2002 blev en snackis
Prinsessan Madeleines egendesignade Nobelklänning fick pristagarna vid honnörsbordet att sätta förrätten i halsen 2002. Friskt vågat, hälften vunnet.

Prinsessan Madeleines urringning blev en snackis

Knappast en skandal 2020. Men 2002 gjorde prinsessan Madeleine entré på Nobelfesten i en röd sidenklänning designad av henne själv och Pär Engsheden. En klänning som har i efterhand kallats för ”Baywatch-klänningen”, eftersom färgen liknande den som Pamela Anderson och gänget bar i den vid det här laget klassiska tv-serien.

Annons

Många höjde på ögonbrynen och ansåg att den var för vågad, men den blev också positivt uppmärksammad och genererade en rubrik i Aftonbladet som verkligen andas 00-tal – ”Madeleine – hyllad för sin hylla”. Designern Camilla Thulin kom till prinsessans försvar.

– Madeleine är snygg som en Baywatch-brud, sa hon.

Magdalena Ribbing ansåg att det var en korrekt frackklänning, men sa till Expressen att det ”kanske var ett opraktiskt val av en person som är så iakttagen som hon.”

Birgit Friggebo på Nobel år 1992.

Redan 1992 blev en klänning väldigt omtalad. Den gången var det dåvarande kulturministerns Birgit Friggebo som hade valt en djup urringning till middagen. Det uppskattades inte av alla och en och annan ansåg att den var för vulgär. Mitt i mediastormen kring ”bröstchocken” hade Friggebos klädsel åtminstone en försvarare – återigen Camilla Thulin.

Annons

– Hon var ju jättesnygg, sa hon.

Marie Curie var första kvinna att tilldelas Nobelpriset. Hon är även den enda kvinnan som har fått Nobelpriset två gånger (1903 och 1911). Foto: IBL

Marie Curie ombads avstå från festligheterna

Änkan Marie Curie hade inlett en kärleksaffär med en gift kollega vid namn Paul Langevin. De franska tidningarna gick till hårt angrepp mot Marie Curie och när hon utsågs till pristagare 1911 oroade hon sig för att det inte skulle vara passande att dyka upp på Nobelfesten. En fransk tidning publicerade ett brev där Curie gav sin älskare råd om hur han skulle kunna bli kvitt sin hustru. Detta ledde till en skandalisering av Curie i Frankrike. Men hon valde slutligen att komma till Stockholm ändå.

Annons
Don Camilo José Cela tog med sig fel kvinna.

Tog med sin älskarinna

1989 tog litteraturpristagaren Camilo José Cela med sig en ung älskarinna vid namn Marina Castano på festen. Istället för att ta med sig sin hustru Rosario Conde som, enligt Hemmets journal, var den som hade skrivit ut hans 60 böcker på maskin. Dessutom hade hon visat upp en inköpt festklänning i spansk press.

Cela gifte sig senare med Marina Castano 1991. En liknande kontrovers ägde rum 1959 när italienska lyrikern Salvatore Quasimodo dök upp med en älskarinna.

Annons
Prinsessan Madeleine och Chris på Nobelfesten 2016
Det skulle dröja innan vi fick se Chris på Nobelbanketten. Här år 2016, tillsammans med Madeleine som är klädd i en klänning från Fadi el Khoury. Foto: IBL

Chris O’Neill tackade ja – men hoppade av

Hovet gick ut med beskedet att Chris O’Neill skulle närvara vid Nobelfesten 2012. Men slutligen valde han att nobba banketten vid Stockholms stadshus.

– Jag beklagar detta, men ser fram emot att delta under framtida Nobelfestligheter, hälsade han till Aftonbladet.

Hans avhopp berodde på att han skulle prioritera sitt arbete, som analyschef och delägare till ett företag inom finanssektorn.

– Chris gör helt fel. Om han inte har något livsviktigt skäl så är det klart olämpligt, sa historikern Herman Lindqvist till Aftonbladet.

Annons

Det skulle dröja ända till 2014 innan Chris skulle dyka upp på Nobelfesten.

Knut Hamsun betedde sig minst sagt olämpligt mot Selma Lagerlöf.

Knut Hamsun tafsade på Lagerlöf

Litteraturpristagaren Knut Hamsun dök upp på Nobelfesten 1920 efter att ha supit i ungefär två veckor. Då betedde han sig klandervärt när han tafsade på Selma Lagerlöf. Han ska ha gått fram till henne under dansen, knäppt med fingrarna mot hennes korsett och sagt ”det låter ju som en klockboj! Kan jag ha seglat vilse”.

Året därpå, 1921, somnade Anatole France, Nobelpristagaren i litteratur på podiet efter att han hade fått i sig för mycket stark dryck.

Annons