Kungens oväntade besked om prins Daniel

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Hur ska kungafamiljen tackla coronaläget i höst? Det har varit den stora frågan och nu kommer nya besked från hovet om prins Daniel.

 

Prins Daniel, 46, lämnar nu hemmaisoleringen bakom sig och kliver ut i samhället igen: Av de åtta uppdrag som väntar för hans del, bara den närmaste veckan, kommer i alla fall tre att äga rum på olika platser i Stockholm.

Han och kronprinsessan Victoria ska bland annat kliva in på ambulansstationen i Solna, träffa representanter för Visita (som stöttar besöksnäringen) på ett storhotell i centrala Stockholm samt möta konstnärerna i ateljéföreningen wip:sthlm i deras nya ateljéhus i Västberga.

– Läget när det gäller Covid-19 har stabiliserats, vi har fått en vana i att leva med coronaviruset och har lärt oss att förhålla oss till det. I den mån det går att ha mindre enskilda möten med fysisk närvaro så kommer vi att ha det, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Victoria och Daniel – och coronaläget

– Fokus kommer bland annat att ligga på att uppmärksamma och stödja olika organisationer och de som varit extra drabbade.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Nya bud för Victoria och Daniel.

Det är dock inte helt slut på videomötena:

– Vi fortsätter att följa de rekommendationer som gäller för Sverige, och det kommer även fortsatt att bli en hel del digitala möten. Alla större saker, som Nobelbanketten och ingående och utgående statsbesök, är ju dessutom inställda, säger Margareta Thorgren.

Hur ser läget ut för kungaparet?

– Kungen kommer att genomföra sina officiella uppdrag under hösten i möjligaste mån, men utan att gå emot de restriktioner och rekommendationer som gäller i Sverige.

Innebär detta att kronprinsessparet kommer att få en mer utåtriktad roll än kungaparet?

– Eftersom kungaparet tillhör en riskgrupp, så får arbetet ibland läggas upp på andra sätt. I de fall de är förhindrade har kungen alltid möjlighet att delegera uppdrag till kronprinsessan eller till någon annan i kungafamiljen.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, kungen och drottning Silvia.

Victoria och Daniel – redo att rycka in.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.