Kungens personliga meddelande – mitt i krisen

Nu skriver kungen själv ett meddelande om den pågående Corona-krisen. Och Carl Gustaf är mer personlig än han brukar.

Under fredagen skickade kung Carl XVI Gustaf ut ett personligt meddelande till Sverige och världen, mitt under den pågående Corona-krisen. På Kungahusets sajt och på Instagram, kan man nu läsa kungens personliga och deltagande ord:

”Med stort allvar följer jag och min familj utvecklingen
gällande covid-19 i och utanför Sverige.

Till Dig som nu arbetar med att förebygga och
begränsa spridningen av det nya coronaviruset,
och med att ge vård till de personer som
insjuknat, vill jag sända en särskild hälsning.

Din insats är viktig för vårt land och djupt
uppskattad av mig, min familj och alla i Sverige.

CARL GUSTAF”

Att kungen uttalar sig såhär personligt är ganska ovanligt, men visst har det hänt. Vid stora kriser och sorger, som vid Tsunamikatastrofen 2014, har kungen varit en enande kraft för Sverige som land.

– Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med att sedan levde de lyckliga i alla sina dagar. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska, sa kungen i sitt uppskattade tal då, för 15 år sedan.

Han tog sedan upp sin egen stora sorg som barn – då hans egen pappa omkom i en flygolycka.

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saknaden.

Den pågående spridningen av viruset Corona har fått många kungligheter och kungahus att agera. Och det starkt. Under gårdagen meddelade norska kung Harald att den norska kungafamiljen ställer in alla programpunkter och evenemang framöver. Även danska Margrethe har agerat. Hennes födelsedagsfirande avblåstes under gårdagen.

Den svenska kungafamiljen har agerat mer blygsamt, i alla fall fram tills nu. Kronprinsessans namnsdagsfirande ställdes in, men i övrigt har det i stort sett varit business as usual för våra svenska kungligheter.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna