Kungens pinsamma snedsteg – som ställer till med problem för Victoria!

Människors förtroende för kungahuset har gått upp och ner.

Kungen har omskrivits i flera osmickrande sammanhang. Det har legat på kronprinsessan Victoria att rädda situationen.
Victoria går emot drottningen – beviset fångas på film!
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf hade ett riktigt tufft år 2010. Boken “Den motvillige monarken” påstod att kungen och hans barndomsvänner gått på svartklubbar och umgåtts med strippor och så kallade ”kaffeflickor”. I samma veva gick artisten Camilla Henemark ut och hävdade att hon haft en långvarig affär med monarken.

Alla experter var överens: skriverierna skulle skada monarkins anseende bland folket. Och siffrorna ger dem rätt.

Kungen i skandal – påverkar förtroendet

Statistik från Medieakademin.

Statistik från Medieakademin.

Kungahuset tog skada

Människors förtroende för kungahuset har gått upp och ner.

Människors förtroende för kungahuset har gått upp och ner.

Medieakademins förtroendebarometer tar hjälp av Sifo-mätningar för att avgöra hur stort förtroende svenska folket har för olika institutioner och företag. 2010, då undersökningarna skedde före skandalerna briserat, uppgav hela femtio procent av de tillfrågade att de hade “mycket eller ganska stort förtroende” för kungahuset. Året därpå, 2011, hade siffran sjunkit hela femton procent. Det visar att kungahusets varumärke tog rejäl skada av alla negativ uppmärksamhet.
För kronprinsessan Victoria har de dåliga förtroendesiffrorna inneburit en uppmaning. När hennes pappa befunnit sig i skottgluggen, har det varit upp till henne att rädda institutionens anseende.

Kronprinsessan Victoria: “Väldigt jobbigt år”

I upplagan av “Året med kungafamiljen” som sändes 2011 medgav kronprinsessan Victoria att hon också påverkats av skriverierna.
– Det har varit ett väldigt jobbigt år. Det gör väldigt ont när ens föräldrar blir omskrivna på det bryska sätt som faktiskt har skett, sa Victoria i programmet.
– Egentligen vill jag inte gå in på det. Det är oerhört sårande. Det är en situation där man är totalt maktlös. Det är alltid någon annan som har sista ordet, la drottning Silvia till.
Men siffrorna visar också vilket gott arbete Victoria har stått för. Som den mest profilerade kungligheten har hon sett till att förtroendet stadigt har ökat sedan 2012. Nu, 2020, är siffran uppe på 50 procent – samma höga nivå som 2010.