Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens pinsamma språkmiss när hjälten skulle gratuleras

01 sep, 2021, 08:20 
Kungen och drottning Silvia
Kungen stod för en språklig miss i ett viktigt telegram – nu har det blivit omdiskuterat.
Annons
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammalBrand logo
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

Kung Carl Gustaf är som bekant en stor idrottsfantast. Vid de stora mästerskapen är det inte alls ovanligt att se honom sitta på läktaren och heja på vår svenska atleter, ofta med både yviga gester och höga rop.

På grund av pandemin är han inte på plats under Paralympics – men det hindrar honom inte från att skicka sina sedvanliga gratulationstelegram.

Kungens pinsamma språkmiss

Just ett sådant fick Philip Jönsson när han tog hem guld i 10 meter stående luftgevär – och också satte nytt paralympiskt rekord!

”Ett stort grattis till en pangseger! Det är särskilt imponerande att du inte bara har tagit guld utan även ett nytt paralympiskt rekord. Tack för en fin uppvisning”, skrev kungen och Silvia.

Men en noggrann läsare spanade ett språkfel i kungens telegram. Detta blev till en diskussion i en populär Facebook-grupp där medlemmarna stöter och blöter olika språkliga frågor.

Annons

"Nog tar man inte ett rekord utan ’slår’ ett rekord. Jag tycker att det skulle stå ’även slagit ett nytt paralympiskt rekord’", skrev en användare och bad om reaktioner från andra.

"Jag håller med", skrev en annan.

"Man sätter ett (nytt) rekord och slår det gamla. Man kan även tangera ett rekord", förtydligar en tredje.

"Då tycker jag att vi beslutar att Kungahuset gjort bort sig lite", sammanfattar trådstartaren.

"Det ger resultat"

Värt att tillägga är att Philip troligen blev himlastormande glad för sitt telegram – språkfel eller ej. I sin segerintervju efter guldet betonade han hur mycket arbete som ligger bakom.

– Det har varit en lång väg de senaste åren. Som tur är har jag kunnat träna hemma, men jag har inte kunnat vara i någon affär på 14 månader. Det har varit väldigt tufft på den biten, sa han till TT.

– Det betyder att all träning och all tid som man har lagt ner ger resultat. Det visar omvärlden att även personer med stora funktionshinder kan prestera på den yttersta världseliten.

Annons