Kungens plötsliga ändring i äktenskapsförordet – som påverkar Silvia

Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.
Kungen och Silvia skrev på ett äktenskapsförord när de gifte sig. Men kungen har själv ändrat i överenskommelsen.
Annons

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit gifta i snart 44 år. Som Carl XVI Gustaf och Silvia Renate Sommerlath klev de in i Storkyrkan – och ut störtade de som make och hustru!

Fyra dagar före bröllopet hade en betydligt mindre glamorös historia avverkats av de älskade tu. Då hade kungen och Silvia skrivit under på ett äktenskapsförord. Ett stycke papper som har reviderats flera gånger sedan dess.

Annons

Annons

Kungen och Silvia – så är deras äktenskapsförord

Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.
Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.

Den första versionen av äktenskapsförordet, som undertecknades 1976, var tydligt utformat för att skydda kungens förmögenhet. Följande slogs fast: all egendom som fanns i kungens ägo före giftermålet skulle förbli hans, även vid en eventuell skilsmässa. Det är samma arrangemang som återfinns i samtliga äktenskapsförord inom kungafamiljen. Kronprinsessan Victoria och Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill – samtliga har valt den typen av uppdelning när de gifte sig.

I äktenskapsförordet från 1976 blev dock en del av kungens värdepapper klassat som giftorättsgods. Med giftorättsgods menas sådant som ska delas på vid en eventuell skilsmässa. Fem år senare skrevs ett nytt äktenskapsförord, där kungen gjorde klart exakt vilka värdepapper som ingår i giftorättsgodset.

Ändringen – när Silvia var gravid

En ännu viktigare ändring kom 8 mars 1982, rapporterar Aftonbladet. Då, när drottning Silvia var gravid med prinsessan Madeleine, drev kungen igenom att Silvia fick rätt till halva värdet av hans livförsäkring – vid den händelse att han skulle gå bort.

Annons

“Genom detta äktenskapsförord bestämmer Vi, att den av Mig, Carl XVI Gustaf, hos Trygg Ömsesidig Livförsäkring på Mitt liv tecknade kapitalförsäkringen nr 61308260001 i Vårt äktenskap skall utgöra giftorättsgods”, står det i äktenskapsförordet.

Men detta är såklart av akademiskt intresse. Kungaparets kärlek brinner lika stark idag – 44 år senare!

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Kungens plötsliga ändring i äktenskapsförordet – som påverkar Silvia”

 1. Anna skriver: 28 april, 2020

  “STÖRTADE ut ur kyrkan som man och hustru”…konstigt ord. Skred värdigt ut är väl en mer rättvisande beskrivning.
  Dessutom kan väl inte bara den ena parten ändra i ett avtal som båda undertecknat? Alla ändringar kungen vill göra i avtalet måste således godkännas av drottningen och vice versa.
  “Deras kärlek brinner lika stark i dag”…om det vet ni ABSOLUT ingenting. Boken “Den motvillige monarken” tyder väl snarare på motsatsen…dessutom är det nog så i dessa kretsar att man håller huvudet högt och härdar ut, ty hur skulle livet gestalta sig för en f d drottning i händelse av skilsmässa…???


 2. Dorothea skriver: 28 april, 2020

  Jag tyckte nog mer att de skred ut ur kyrkan. Eller gled, svävade, möjligtvis klev. Men störtade???


 3. josefin skriver: 28 april, 2020

  Lite lustigt att drottningen fàr halva livförsäkringen genom äktenskapsförord. Hade det inte varit enklare att skriva henne som förmànstagare av sagda försäkring? I synnerhet 1982 när ala 3 barnen var smà. Eller har kungen nàgon annan som màste försörjas i kulisserna kanske?


 4. charlotte skriver: 28 april, 2020

  Tänk att allt ska handla om pengar! Det är tyvärr typiskt svenskt i vår tid med den eviga avundsjukan på allt och alla.


 5. annaxx skriver: 28 april, 2020

  Fluff.

  Lyfter på hatten både till dej ock det ärliga svar som Svensk Dam Tidning gav. Läsarinnan behövde med all sannolikhet ta fram luktsaltet efter den “chocken”.


 6. Fluff skriver: 28 april, 2020

  charlotte,
  Att spela avundsjukekortet i brist på vettiga argument klär inte någon.


  1. Anna skriver: 29 april, 2020

   Fluff,

   Så bra sagt!!!
   Vissa rojalister här anser att republikaners inlägg ska censureras då detta är en kunglig veckotidning. De vill med andra ord inte att annat än hyllningar till monarkin i allmänhet och svenska kungafamiljen i synnerhet ska få publiceras här.
   Just argumentet om avundsjuka dras alltid upp när sakargumenten tryter.
   Vidare är det populärt att hävda att vi som uttrycker republikanska åsikter är bittra, olyckliga människor som i brist på eget liv ger oss på de kungliga. Lika osakligt argument det.
   En del skribenter här hävdar att monarkin är viktig för samhället, men utan att utveckla varför. Ibland läser man att de kungliga representerar och på så sätt gör reklam för svenskt näringsliv utomlands…något som i sin tur antas ge upphov till fler möjligheter för svenska företag att sälja sina produkter och tjänster utomlands. De kungliga skulle alltså fungera som levande reklampelare för svenskt näringsliv.
   Men ta två ytterst välmående republiker i Europa – Tyskland och Finland. De klarar sig knappast sämre än Sverige m fl monarkier. Eller kan någon (rojalist) ge ett enda KONKRET exempel på hur det går bättre för svenskt näringsliv tack vare kungaparets/kronprinsessparets ständiga besök i länder när och fjärran…???
   Ta vidare koronakrisen. Finland har klarat den bättre än Sverige, trots att vi har en kronprinsessa som engagerar sig i frågan dagligen.
   Så återigen: på vilket sätt bidrar monarkin med någonting substantiellt i dagens globaliserade, digitaliserade värld?


 7. josefin skriver: 29 april, 2020

  charlotte, en livförsäkring är ju just pengar för att säkerställa efterlevande sà jag förstàr inte Din kommentar? var kom avundsjukan in? är du avundsjuk?


 8. annaxx skriver: 29 april, 2020

  Anna.

  Tack Anna för denna utmärkta kommentar, som vidrör mycket av vad som tillskrivs de monarkitrogna, som utan att se eller önskar se, det uppenbara. Tack även till Fluff för ditt ihärdiga ifrågasättande.


 9. Fluff skriver: 29 april, 2020

  Anna,
  Väl uttryckt och jag skriver under på allt.


 10. Maya skriver: 29 april, 2020

  Glitter och glamour! Pompa och ståt! Nu visar det sig vad våra kungligheter betyder …


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar