Kungens plötsliga ändring i äktenskapsförordet – som påverkar Silvia

Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.

Kungen och Silvia skrev på ett äktenskapsförord när de gifte sig.Men kungen har själv ändrat i överenskommelsen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit gifta i snart 44 år. Som Carl XVI Gustaf och Silvia Renate Sommerlath klev de in i Storkyrkan – och ut störtade de som make och hustru!

Fyra dagar före bröllopet hade en betydligt mindre glamorös historia avverkats av de älskade tu. Då hade kungen och Silvia skrivit under på ett äktenskapsförord. Ett stycke papper som har reviderats flera gånger sedan dess.

Kungen och Silvia – så är deras äktenskapsförord

Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.

Kungen och Silvia har uppdaterat sitt äktenskapsförord.

Den första versionen av äktenskapsförordet, som undertecknades 1976, var tydligt utformat för att skydda kungens förmögenhet. Följande slogs fast: all egendom som fanns i kungens ägo före giftermålet skulle förbli hans, även vid en eventuell skilsmässa. Det är samma arrangemang som återfinns i samtliga äktenskapsförord inom kungafamiljen. Kronprinsessan Victoria och Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill – samtliga har valt den typen av uppdelning när de gifte sig.

I äktenskapsförordet från 1976 blev dock en del av kungens värdepapper klassat som giftorättsgods. Med giftorättsgods menas sådant som ska delas på vid en eventuell skilsmässa. Fem år senare skrevs ett nytt äktenskapsförord, där kungen gjorde klart exakt vilka värdepapper som ingår i giftorättsgodset.

Ändringen – när Silvia var gravid

En ännu viktigare ändring kom 8 mars 1982, rapporterar Aftonbladet. Då, när drottning Silvia var gravid med prinsessan Madeleine, drev kungen igenom att Silvia fick rätt till halva värdet av hans livförsäkring – vid den händelse att han skulle gå bort.

“Genom detta äktenskapsförord bestämmer Vi, att den av Mig, Carl XVI Gustaf, hos Trygg Ömsesidig Livförsäkring på Mitt liv tecknade kapitalförsäkringen nr 61308260001 i Vårt äktenskap skall utgöra giftorättsgods”, står det i äktenskapsförordet.

Men detta är såklart av akademiskt intresse. Kungaparets kärlek brinner lika stark idag – 44 år senare!