Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungens plötsliga vändning – minst 50 miljoner kronor till Victoria

Kungens plötsliga vändning – minst 50 miljoner kronor till Victoria

Tronen var inte det enda som egentligen skulle gått i arv till den förstfödde sonen i kungafamiljen.

Kungens kontroversiella uttalande chockar
0:31

Efter reklamen: Kungens kontroversiella uttalande chockar

(0:31)

Slå på ljud

Den senaste veckan har det varit stor debatt i Sverige angående kungens uttalande om tronföljden i SVT:s dokumentär ”Sveriges sista kungar”. Där uttryckte kungen att han fortfarande känner missnöje över att prins Carl Philip fråntogs titeln som kronprins efter att beslutet att införa kvinnlig tronföljd togs av regeringen för andra gången när han var sex månader gammal år 1979.

I SVT-intervjun säger kungen att han fortfarande tycker beslutet var märkligt, men enligt hovets informationschef står hela kungafamiljen bakom successionsordningen.

– Han (kung Carl Gustaf reds anm.) beskriver sin känsla från när beslutet fattades och att det togs retroaktivt. När väl beslutet och grundlagsändringen fattades så var det klart att han accepterade och stod bakom det, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Relationen mellan de båda ska inte ha tagit skada av uttalandet. Margareta Thorgren beskriver kronprinsessans och kungens relation som ”mycket god” efter intervjun.

– Det här är ingen stor sak i familjen. Det är en fråga i media som har blivit väldigt, väldigt förstorad.

Victoria och kungen har varit på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i två dagar.

Victoria ärver enorma summan

Men nu kommer det också fram att tronföljden inte var det enda som nedärvdes till den förstfödde manliga bröstarvingen. Det är en fond som bygger på ett arv från prinsessan Josefina av Leuchtenburg, som blev drottning av Sverige år 1844 när hon gifte sig med Oscar I.

Fonden äger ett 60-tal mycket värdefulla målningar och har idag även minst 50 miljoner kronor placerade i aktier, skriver Expressen.

Fram till 2012 gällde det att fonden skulle gå i arv till den förstfödde sonen, men det såg kungen till att ändra på. Carl Philip fick då dessutom intyga i ett brev till Kammarkollegiet att han avstod arvet som han trots allt hade rätt till, och med det så finns inte längre några separata regler för kvinnor och män födda inom kungafamiljen kvar.