Kungens popularitet ökar – trots skandalboken...

Det har stormat rejält kring Carl XVI Gustaf de senaste veckorna.

Men trots blåsvädret står kungen pall – starkare än på länge.

Nu ökar dessutom stödet för kungahuset.

Den senaste tiden har varit mycket turbulent för kung Carl XVI Gustaf och hans familj. Boken “Den motvillige monarken” skakade om i såväl svensk som internationell press, men trots skriverier, tv-sändningar och specialinsatta debatter har kungen hållit sig relativt lugn. När den så kallade “skandalboken” kommit på tal har han mest skämtat och skrattat.

Nervös

Vid den omtalade presskonferensen, då kungen för några veckor sedan kommenterade boken, valde han att uppriktigt tala från hjärtat – utan manus. Han var givetvis en smula nervös då han deklarerade för den stora samlade pressen att det hela handlade om saker som hänt för länge sedan:

– Nu vänder vi blad och går vidare, sa han avslutningsvis.

Fiasko

Efter presskonferensen talade många om att det hela varit ett fiasko, att det var oprofessionellt. Men kungen har, trots allt snack, bestämt gått sin egen väg utan direktiv från andra. Han har inte låtit sig nedslås. Flera som mött honom den senaste tiden har vittnat om att han varit på gott humör, pratglad och öppen. Och kungens påstådda snedsteg verkar inte ha gjort någon skada, inte för monarkin – i varje fall om man ser till statistiken. Idag publicerar Expressen en undersökning om stödet för kungafamiljen och Sveriges nuvarande statsskick. Den visar klart och tydligt att stödet ökar. Från den 21 april till den 17 november har stödet ökat med hela sex procentenheter.

Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures

Läs även:

Nu tackar kungen nej till fest »

Kungafamiljen sida vid sida för första gången efter skandalboken »

Kungen skämtar om skandalboken »

Kungen och drottningen i ny intervju››

Kungen fick dela ut medaljer ensam››

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade kul på Fryshuset››

Ni kan också själva se kungen tala om boken i denna tv-intervju från Expressen››