Kungens presentregn - från 18 kg ost till sångarhyllning

Kungens presentregn - från 18 kg ost till sångarhyllning

Vad ger man den som har allt? Ja, inte rådde det brist på fantasi när kungen presentades på sin 70-årsdag...

Det blev rejält med presenter för kung Carl XVI Gustaf i lördags. Och det klart, när monarken fyller 70 år ska det givetvis firas. Till de mer udda presenterna hör exempelvis 18 kg extralagrad Västerbottensost från Norrmejerier!

kungen-70-1

Det var en imponerande presentskörd – och en hel del pengar kom in till olika projekt som kungen brinner för, inte minst när det kommer till natur och miljö. Länsstyrelserna och Svenska turistföreningen gjorde till exempel kungen till fadder av 10 000 meter av Kungsleden i samband med ett gåvobevis på 250 000 kronor för att göra det lättare för rörelsehindrade att besöka STF Abiskojaure fjällstuga.

Kulturpresenter saknades inte heller. Staden Borgholm firade honom med körsång på torget och Stockholms stad gav ju sångarhyllningen på Lejonbacken av Caroline af Ugglas med en gigantisk kör, på över 1 500 medlemmar.

Här kommer ett litet bildspel med ett axplock av kungliga presenter!

Av regering och riksdag fick kungen en servis. Tallrikarna i benporslin har dekor som för tankarna till skogen och är formgivna av Daniel Hassil. Glasen, formgivna av Carina Seth Andersson, är lågt rundade och för tankarna till en tjärn i skogen.

Kungen syster, prinsessan Christina, gav en bok hon själv skrivit, "Dagar på Drottningholm" handlar om kungafamiljens anrika hem på Lovön.

Bland folkets gåvor finns bland annat en tavla från fantasimålaren Ejvind Rönn Sommerlycke, den föreställer kungen som barn i trägården.

Waldemarsudde hyllade kungen med en specialutgåva av den klassiska Waldemarsuddekrukan, kungligt djupblå med guldaccent.

TT överlämnade ett bildkollage med fotografier ur kungens liv.

Av SOK fick kungen den olympiska elden i miniformat.

Kungen fick också en byst föreställande sig själv, gjord i 3d-printer, från företaget Thaiber.

Nationalmuseum överlämnade ett fotografiskt porträtt av Dawid.

Medlemmar från Lovö församling presentade kungen med en föreställning av "Förklädd Gud".

Av Kristina Svedell Foto: TT, Stella