Kungens privata bakslag: En sorg

Kungens privata bakslag: En sorg

Deppiga beskedet till kungen: Nu missar han det som hans hjärta klappar allra varmast för.
Kungafamiljens ALLA hem!
Slå på ljud

 

Det handlar om Solliden, kungens eget privata slott och det som hans hjärta klappar allra varmast för. Men när kungens sommarslott äntligen slår upp dörrarna på onsdag så blir det utan sin slottsherre – för första gången på flera år. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren följer han Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och stannar på Stenhammar.

Men han gör det nog med sorg i hjärtat. Att traditioner bryts är alltid deppigt för kungen, och för kronprinsessan Victoria.

Kungaparet på Solliden.

Solliden öppnar lagom till Kristi Himmelsfärds-helgen – men kungen missar allt.

Men nu har de fått se den ena traditionen efter den andra stryka på foten: Kungens födelsedagsfirande, Victorias namnsdag, Nationaldagen. Ja, till och med Victoriadagen. Och det senaste bakslaget rör alltså Solliden.

Där var allting klart för en riktig succésäsong. Kungen har kostat på sitt sommarslott en ny hemsida och årets milda ölandsvinter har varit extra snäll mot blommorna i kungafamiljens stora trädgårdar.

Kungaparet framför sitt sommarslott Solliden.

Kungaparet framför sitt sommarslott, som nu får stå tomt.

– Vi är ju ett utomhusbesöksmål och alla kommer att kunna hålla goda avstånd till varandra. Vi följer naturligtvis rekommendationerna från myndigheterna mycket, mycket noga, säger Solliden-chefen Carolina Thaysen.

Corona: Så blir sommaren på Solliden

Alla ölänningar – och de på fastlandet som bor tillräckligt nära – kan alltså glädja sig åt vårblommorna runt slottet. Och åt att få se nya unika bilder på kungen!

– Årets utställning i Sollidenpaviljongen handlar om kungens 70 år som slottsherre och jag kan utlova privata bilder som aldrig tidigare har visats, säger Solliden-chefen Carolina Thaysen.

Kungen med sin gamlefarfar kung Gustaf V.

Kungen ärvde slottet efter sin gamlefarfar, kung Gustaf V.

Planen är dessutom att kungaparets eget trevliga sommarcafé Kaffetorpet, som ligger strax utanför slottsgrindarna, ska öppna i juni.

– Vi kommer att ha glest mellan borden, och bordsservering förstås.

Kungaparets mingelparty utanför Kaffetorpet på sommarslottet Solliden.

Kaffetorpet öppnar i juni.

Kungens egna ord om Solliden:

– Välkommen att njuta av Sollidens vackra parker med dess prunkande blommor, träd och buskar. Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för.

– Det byggdes av min farfars mor drottning Victoria och stod färdigt 1906. När min farfars far Gustav V gick bort år 1950 fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö.

Foto: TT.