Kungen är på soloresa i Luxemburg – det ska han göra

Kung Carl Gustaf i tweedkavaj på Stenhammar.

Kungen är i Luxemburg för att gå på smokingmiddag – och för att träffa sonsonen till sin nyligen bortgångne vän.

Först scoutmöte. Och sedan stor smokingmiddag i storhertigpalatset. I dag kommer kungen till Luxemburg för att delta i Internationella Scoutfederations styrelsesammankomst – och för att i morgon dra på sig smokingen och gå på Baden-Powell Fellowships galamiddag, den 73:e i ordningen. Dock utan drottning Silvia denna gång, eftersom hon är på Floridasemester hos prinsessan Madeleine i Miami.

Kungaparet på scoutmiddag i Zürich 2014.

Så här såg det ut när kungaparet var på Baden-Powell Fellowships scoutmiddag i Zürich 2014.

Kungen är World Scout Foundations egen hedersordförande och nu är han storhertigfamiljens gäst de närmaste tre dagarna. Och de kommer att bli lite extra känslosamma. Kungen var ju mycket god vän med Luxemburgs egen dåvarande chefsscout storhertig Jean som gick bort i april, 98 år gammal.

Kungen med sin gode vän storhertig Jean av Luxemburg som dog 2019, 98 år gammal.

Det var i april som kungen nåddes av det tråkiga beskedet att hans käre vän storhertig Jean av Luxemburg hade gått bort, 98 år gammal.

– Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, sa kungen till Svensk Damtidning då.

– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom.

Men nu tar den nya generationen vid och vid scoutmötet i morgon fredag kommer storhertig Jeans sonson, arvstorhertig Guillaume, 37, att bli officiellt utsedd till hans efterträdare och till ny chefsscout i Luxemburg.

Kronprinsessan Victoria med arvstorhertig Guillaume av Luxemburg.

Victoria med Luxemburgs nya chefsscout!

Arvstorhertig Guillaume är god vän med kronprinsessan Victoria och delar erfarenheten att vara född till sin livsuppgift. En dag ska han ta över efter sin pappa storhertig Henri. Till skillnad från kungen, som har varit scout i nästan hela sitt 73-åriga liv, så är Guillaume dock aningen mer färsk i scoutrörelsen, han blev vargunge när han var åtta.

Kung Carl Gustaf som scout.

Inget tvivel om att kungen älskar att vara scout!

Kungens smeknamn i scouterna är Mowgli

Kungens smeknamn i scouterna är Mowgli.

Spana in kungens scoutmärken – och vargungen som han bär om halsen.

I scouterna är kungen inte bara kung. Där är han Mowgli! Ett smeknamn som han valde själv som liten Vargunge. Och än i dag dinglar vargungesymbolen i hans scouthalsduk.

Foto: TT.