Kungens privata oas avslöjad: "Åker dit så ofta jag kan"

Kungen har en privat oas han gärna åker till när han har tid. Och häromveckan höll han ett tal där han berättade om favoritstället.

Kungen åker regelbundet på resor världen över att representera det svenska kungahuset – just nu är han och drottning Silvia till exempel på resande fot i Indien, efter ett smärre flygkaos.

Privat åker han gärna till familjens exklusiva sjurumsvilla Villa Mirage, som ligger vid havet i vackra Sainte-Maxime. Ett semesterhus som kungen ärvde av prins Bertil när han gick bort 1997. Givetvis åker också kungaparet gärna till sommarparadiset Solliden på Öland, det enda slott som kungen äger själv och som han ärvde 1950 efter sin farfars far, Gustav V.

Nu berättar han om ännu en privat oas som ligger betydligt närmare och som han gärna besöker när han har tid – nämligen en fiskestuga i fjällen!

Kung Gustaf VI Adolf besöker fiskestugan vid Tärnaån i Västerbotten tillsammans sonen Carl Johan Bernadotte, 1967.

Kung Gustaf VI Adolf besöker fiskestugan vid Tärnaån i Västerbotten tillsammans sonen Carl Johan Bernadotte, 1967.

Saknar el och rinnande vatten

Avslöjandet kom i ett tal som kungen höll vid Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds 100-årsjubileum i Stockholm den 27 november. I det berättar han att fiske ligger honom varmt om hjärtat, bland annat på grund av en länk till hans familjehistoria. Hans farfar, kung Gustaf VI Adolf, byggde nämligen en fiskestuga i fjällen på 1930-talet och dit åker han regelbundet och gärna enligt talet.

Svensk Damtidning har tidigare berättat om stugan, som ligger mitt i vildmarken i Vindelfjällens naturreservat, med bastu, båthål och två kåtor. Den saknar både el och rinnande vatten, och i brist på dusch tar kungen ett iskallt morgondopp i Tärnasjön. Hit brukar han åka några sensommardagar varje år för att fiska och kanske lockar fiskestugan särskilt mycket just nu – efter en hektisk och turbulent höst.

Foto: TT