Kungens sjukdom ökar pressen – stora oron för Mette-Marit

Kung Harald kronprinsessan Mette-Marit

Med kungen akut på sjukhus ökar pressen på kronprins Haakon – och på Mette-Marit, som kämpar med sin lungsjukdom. Kommer hon att orka?

 

Norska kungafamiljen befinner sig i kris.

83-årige kung Harald är sedan i fredags inlagd på Rikshospitalet med andningssvårigheter och själv lever Mette-Marit sedan två år med diagnosen lungfibros, ett svårt och obotligt sjukdomstillstånd där vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas.

Kung Harald MEtte-Marit

Kungen och hans svärdotter.

Prinsessan Märtha Louise har det också tufft, hon har att stötta sina tre barn i deras sorgearbete efter pappa Ari Behns självmord. Samtidigt som hennes pojkvän Shaman Durek fortsätter att röra upp starka känslor med sina många offentliga utspel som inte sällan inbegriper hans flickvän – kungens dotter – och hennes barn.

Shaman Durek Verrett prinsessan Märtha Louise Emma Behn Leah Behn

Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise med två av sina döttrar, Leah, 15, och Emma, 12.

Kung Harald är helt borta från alla arbetsuppgifter och officiellt sjukskriven veckan ut. Under tiden har kronprins Haakon trätt in och tagit över, om inte som vikarierande kung så i fall som ersättare för sin far.

Krisen i norska kungafamiljen

Norska kungafamiljen 2018.

Norska kungafamiljen, hårt drabbad av sjukdom och sorg.

Den senaste uppdateringen från norska hovet gjordes i fredags. Då meddelade man att den vård som kungen fått tycktes ha fått resultat:

– Kungens hälsotillstånd har förbättrats under dagen. Kungen kommer att vara inlagd på Rikshospitalet till efter helgen.

Kung Harald: Besked från norska hovet

Ett nytt besked är alltså att vänta under dagen. Svensk Dam har nu på morgonen varit i kontakt med Sven Geruldsen vid norska hovet med frågan om när ny information är att vänta. Han svarar kortfattat:

– Det har jag ingen upplysning om just nu.

kung-harald

Kung Harald i torsdags, dagen innan han insjuknade.

LÄS MER: Dureks fräcka kupp – som kommer att göra kungen rasande!

LÄS MER: Kungens beslut – Durek får inte träffa Märtha Louises barn: “Jag gråter och skriker”

Foto: TT.