Kungens spontana tal - "Nu bestämmer jag att det heter Hundholmen istället!"

Kungens spontana tal - "Nu bestämmer jag att det heter Hundholmen istället!"

Som vi alla vet älskar kungen hundar, speciellt kungaparets egen hund Brandie. På sin födelsedag bjöd han in alla som ville för att inviga den nya paviljongen på Drottningholm och det blev en mysig tillställning där kungen höll ett spontant tal dagen till ära.

Kungen fick en mysig start på födelsedagen ute på ön Ormholmen, som ligger några hundra meter från slottet på Drottningholm. Sedan flera år tillbaka har kungen haft en tanke att bygga ett väderskydd på Ormholmen. På ön går många ut och går med sina hundar dagligen, däribland kungen själv. På Ormholmen får alla hundar springa fritt utan koppel och detta gällde självklart även på invigningen. Tanken med invigningen var att det skulle kännas familjärt och enkelt. Det fanns hembakta bullar, kaffe och självklart hundgodis.

Ormholmen eller Hundholmen?

Efter lite födelsedagssång invigde kungen paviljongen med ett spontant tal. “Kära vänner, kära hundägare” inledde han talet och han delade bland annat med sig av att han tillsammans med sin farfar Gustaf V Adolf planterat de stora ekarna i den lilla dungen på ön 1960-talet. Han frågade de som kommit dit om de visste varför ön hette just Ormholmen. Han berättar att han själv försökt leta upp någon bakgrundsinformation angående namnet utan resultat.

– Ni kanske har sett massa ormar här, men jag har aldrig sett några ormar. Jag tycker den ska heta Hundholmen istället från och med nu! Nu bestämmer jag att det heter Hundholmen! Vi får ändra i skrifterna framöver och sudda, sudda, säger kungen.

Se det fina spontana talet här!

 

Kung Carl Gustaf om Ormholmen – hör talet!
Slå på ljud

 

 

Läs mer

Så var kungens privata firande – Svensk Dam var enda tidning på plats!

Läs kungens personliga tal under jubileet!

Silvia avslöjar själv vad hon gav kungen i privat present

Foto: TT