Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens stora beslut för Sofia efter alla år – snart berättar hovet

09 mar, 2024, 20:03 
Kungen har fattat ett stort beslut för prinsessan Sofia som snart blir offentligt för allmänheten.
Annons

En av de saker som väcker störst intresse när det kommer till kungahus runt om i Europa är ekonomin. Det är ingen hemlighet att kungligheter gillar att visa upp sig i dyra märkesplagg och galablåsor värda summor många bara kan drömma om.

Sedan 2022 har kungahuset bestämt sig för att vara mer transparenta kring hur apanaget fördelas – och snart vet vi vad kungen beslutat för prinsessan Sofia.

Kungafamiljens apanage – så många miljoner får deBrand logo
Kungafamiljens apanage – så många miljoner får de

Så fördelas apanaget i kungafamiljen – det läggs pengarna på

Ja, 2022 fick vi för första gången veta precis hur apanaget fördelas året innan. Det är ett ämne som ofta väcker frågor och debatt – det är ju trots allt skattebetalarna som står för en del av inkomsterna.

Hovstaten får varje år en summa pengar av staten, och den summan har varit känd sedan tidigare. Men att få se precis hur kungen fördelar det så kallade rambeloppet är alltså nytt i Sverige.

Annons

Vad ska rambeloppet då läggas på? Kungafamiljen har ju också en stor privat förmögenhet, men apanaget får läggas på följande, enligt hovet:

- del av kostnader för boende vid kungliga residens, inklusive viss service i hushållet

- del av bil- och transportkostnader

- vissa säkerhetskostnader

- kläder för offentlig representation

- andra privata kostnader.

Hur mycket pengar varje medlem får beror bland annat på hur mycket de arbetat för kungahuset, och hur många åtaganden de har. Prinsessan Madeleine till exempel blev helt utan apanage, båda åren som redovisats.

– Det beror på att de har helt olika roller, och vilka kostnader som är förenliga med de här rollerna, berättade hovets ekonomichef Jan Lindman för SVT 2022.

Kungafamiljen på Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet. Övre raden från vänster prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill,Mellersta raden: drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinessan Victoria, prins Daniel Längst fram: Prinsessan Estelle och prins Oscar
Hela familjen samlades och firade nationaldagen ihop förra året.Jonas Ekströmer/TT

Kungens stora beslut om prinsessan Sofia

Enligt de senaste uppgifterna som släpptes 2023, och som alltså gäller 2022, fick prinsparet fick 1 121 000 kronor och kronprinsessparet 4 586 000 kronor.

I topp låg kungafamiljens flitigaste arbetsmyror – kungaparet fick 8 152 000 kronor.

Verksamhetsberättelsen 2023 väntas komma någon gång i april, och då får vi veta hur mycket pengar kungen beslutat att ge prinsessan Sofia och resten av kungafamiljen. Kanske är det någon som fått "löneförhöjning"?

Foto: TT

Annons