Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens svar efter kritiken mot uttalandet: "Har smärtat mig djupt"

05 jan, 2023, 18:41 

Nu svarar kungen på den omfattande kritik som kommit efter uttalandet om successionsordningen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen kontroversiella uttalande chockarBrand logo
Kungen kontroversiella uttalande chockar

Kungens uttalande om successionsordningen i SVT:s nya serie Sveriges sista kungar har väckt starka reaktioner under de senaste dagarna.

Nu svarar kungen på kritiken, i ett uttalande som publicerats på Kungahusets officiella Facebooksida.

"Under hösten, vid två intervjutillfällen, fick jag frågor om ändringen av successionsordningen 1980 till förmån för det förstfödda barnet – oberoende av kön. Jag delgav då mina tankar kring att Prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins", säger kungen och forsätter:

"Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare."

Annons

Kungens ord efter kritikstormen: "Härmed vill jag därför klargöra"

Kungen fortsätter uttalandet med att uttrycka sitt stöd för sin dotter, kronprinsessan Victoria, som tronarvinge.

"Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria.

Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige."

Artikeln uppdateras.

Annons