Kungens svåra beslut – det innebär beskedet

Prinsessan Madeleines stil

Titlarna ryker för prinsessan Madeleines tre barn och även för prins Carl Philips två söner. Vad innebär då detta? Vi reder ut varför kung Carl XVI Gustaf gör detta nu.

Kung Carl Gustaf har beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset. Prinsessan Madeleine vill bo kvar i USA med sin familj. Hon har haft flera samtal med sin far, Sveriges statschef, om detta. Det har funnits hinder i vägen för en fortsatt tillvaro utomlands för prinsessan Madeleine, Chris O’Neill och de tre barnen.

Enligt den praxis som gäller ska prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne gå i svensk skola. Det har varit dilemmat för familjen. Hur skulle man få ihop detta med ett liv i soliga Florida?

Kung

Kungen har förstått hur svårt det har varit för Madeleine. Nu gör detta. Det har varit ett beslut som han inte har velat fatta. Kanske kommer han ångra det han gjort? Men hans valspråk är “För Sverige i tiden” och kungen vet att han måste balansera de anrika traditionerna mot den samtid vi lever i.

Chris O’Neill applåderar förstås svärfars agerande. Han har aldrig velat ha en roll som kunglig. Redan vid förlovningen tackade Chris nej till att bli hertig.

År 2015 var det länge känt att den dåvarande 32-åriga prinsessan Madeleine och Chris O’Neill planerade att lämna USA för att istället bosätta sig i Europa. Många, inte minst familjen, har givetvis hoppats att valet skulle falla på Sverige. Men då fick Chris bestämma och han ville inte bosätta sig i sin hustrus hemland. Flytten gick istället tillbaka till USA. Det är en internationell familj som numera har satt ned bopålarna i Florida. Engelska är språket som de talar hemma. Inte så märkligt då Chris svensklektioner inte var så långvariga.

prinsessan leonore

Hovet klargör:

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.

Alexander

Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge) kommer även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av H.M. Konungen.

H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.

DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt H.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar.”

Se mer om nyheten här!

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: