Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens svåra sorg – släktingen Jan Bernadotte plötsligt död

07 sep, 2021, 09:14 
Kung Carl Gustaf och Jan Bernadotte
Kungens syssling Jan Bernadotte har gått ur tiden, bekräftar en familjemedlem för Svensk Damtidning. Jan blev 80 år gammal.
Annons
Kungasläktingen Jan Bernadotte är dödBrand logo
Kungasläktingen Jan Bernadotte är död

Jan Bernadotte var en affärsman, pappa och excentriker. Kungens syssling gick alltid sin egen väg.

Förra onsdagen gick Jan ur tiden efter ett långt och spännande liv. Han blev 80 år gammal.

Jan Bernadotte är död

Jans farfar prins Wilhelm var bror till kungens farfar, kung Gustav VI Adolf.

Jan Bernadotte var en färgstark personlighet.

Kung Carl Gustaf stod mycket nära Jans pappa, prins Lennart. När prins Carl Philip föddes två veckor för tidigt var kungen i Lennarts slott på ön Mainau i södra Tyskland.

Jan föddes in i kungafamiljen men gick alltid sin egen väg. Under sitt 80-åriga liv jobbade han bland annat som vinimportör, skrothandlare och krögare.

Och när man tar en titt på Jan Bernadottes livshistoria så inser man snabbt att hans liv radikalt skiljer sig från andra kungligheters. Men vem är han och hur ser släktskapet med kungen egentligen ut? Svensk Dam reder ut!

Annons

Jan Bernadottes farmor och farfar, ryska storfurstinnan Maria och svenske prinsen Wilhelm, med lille sonen Lennart.

Jan Bernadotte hade många olika sysselsättningar i livet.

Du känner säkert till kungens farfar, kung Gustav VI Adolf? Han hade en bror, prins Wilhelm, och de två kungliga bröderna fick bland annat varsin son, kusinerna kronprins Gustav Adolf och prins Lennart. Kronprins Gustav Adolf fick sedermera en son, vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf, medan kusinen prins Lennart fick sonen Jan. Kung Carl Gustaf och greve Jan Bernadotte är alltså sysslingar.

Lennart var prins Wilhelms enda barn. Hans resonemangsäktenskap med den ryska storfurstinnan Maria blev inte lyckligt, och när lille Lennart bara var fyra år skildes föräldrarna. Mamma Maria flyttade från Sverige och tvingades även lämna sin lille son bakom sig. Pappa Wilhelm hade Stenhammar slott i Sörmland som bas, men befann sig utomlands större delen av året.

Annons

Lennart, som precis blivit av med sin prinstitel, med nyblivna hustrun Karin efter vigseln i London.

Prins Lennart blev förälskad i Karin

Jan Bernadotte och Gunilla Stenfors
Jan Bernadotte och hustrun Gunilla Stenfors.

Lennart växte därför upp hos sina farföräldrar, drottning Victoria och kung Gustav V, på Stockholms slott. Materiellt fanns förstås ingenting att sakna, men det var ett rätt dystert och kärlekslöst liv. Lennart hade inga syskon, livet på slottet var stillsamt och han har själv berättat att de som stod honom närmast i livet var hans sköterska och informator. Som tonåring flyttade han till pappa prins Wilhelm på Stenhammar slott, och blev kvar där tills han blev vuxen.

Mot denna bakgrund är det inte svårt att förstå att prins Lennart ville gifta sig av kärlek och ingenting annat. Kvinnan han förälskade sig i var Karin Nissvandt, en helt vanlig kvinna som inte accepterades av den kungliga familjen – faktum är att parets förlovning blev en världsnyhet 1931.

Annons

Jan med pappa Lennart, innan familjen flyttade till Tyskland och Jan hamnade på svensk internatskola.

– Giftermålet mellan min pappa Lennart och min mamma Karin orsakade en schism inom kungafamiljen. Han var den förste inom familjen som vågade gifta sig borgerligt. Pappa blev ledsen, men mest ledsen blev mamma. Det var ju hon som var orsaken, och det tog flera år innan hon kom över det, har Jan Bernadotte berättat i Expressen.

När paret gifte sig i London 1932 skedde det utan närvaro av någon i kungafamiljen, och Lennart förlorade i ett slag allt – familj, titlar och pengar. Han levde sedan som herr Bernadotte fram till 1951, då storhertiginnan Charlotte av Luxemburg gav honom titeln greve av Wisborg.

Idag kan ingen tro att Lennart Bernadottes livsverk, slottet på ön Mainau, en gång kallades spökslottet....

Upprustningen av "spökslottet"

Lennart, som ju varit väldigt ensam under uppväxten, ville gärna ha en stor familj, och tillsammans med hustrun Karin fick han tre döttrar och en son – Jan, som var näst yngst i syskonskaran. 1952 lämnade familjen Sverige och flyttade till ett slott på ön Mainau i södra Tyskland, som Lennart ärvt av sin farmor. Slottet och den vackert anlagda parken hade då stått mer eller mindre orört i två decennier, och kallades ”spökslottet”. Upprustningen av det nedgångna slottet på ön Mainau blev paret Bernadottes livsverk, och är idag känt som ”blomsterön”.

Annons

På Mainau fanns en fantastisk lekmiljö, med en sjö, en stor, vildvuxen slottspark och underjordiska tunnlar att leka i. Och inte minst ett lyckligt familjeliv. Jan tog sedermera examen på en handelshögskola och började jobba med marknadsföringen av slottet Mainau.

Kungen har alltid haft en god relation till onkel Lennart – det var på Mainau han befann sig för att fira Lennarts 70-årsdag när Carl Philip föddes två veckor för tidigt.

– Så fort jag behövde kontanter gick jag till min far som skickade mig vidare till sin förvaltare, herr Rottweiler. Jag kunde få ett par tusen D-mark varje gång, vilket naturligtvis var väldigt bekvämt. Men det gjorde också att jag aldrig fick lära mig pengars värde, har Jan berättat.

Jan har även drivit bolaget Bernadotte & Falk AB tillsammans med en kompanjon. Affärsidén var att låta kunder testa sitt DNA mot DNA från släkten Bernadotte, för att på så sätt se om man var släkt med kungafamiljen.

Annons