Kungens syster ställer in festen – vägrar komma hem

Kungen och Hagasessorna på prinsessan Birgittas 80-årsdag 2017.

Prinsessan Birgitta var redo för den kungliga familjefesten – men nu är den inställd. Här berättar hon varför.

Hagasessorna tillsammans igen? Ja så hade det kunnat bli.

Om lite drygt två veckor, torsdagen den 31 oktober, fyller kungens äldsta syster prinsessan Margaretha 85 år, och när vi når prinsessan Birgitta, 82, i hennes hem i Santa Ponsa på Mallorca berättar hon att hon var redo för den kungliga familjefesten. Men Margaretha, som bor på den brittiska landsbygden, vill inte komma hem.

– Ja, jag trodde att vi skulle samlas för att fira Margaretha – men nu blir det inte så. Hon har bett om att inte bli firad just nu, hon tycker att det är jobbigt att resa till Sverige när det är så här kallt och läskigt ute.

– Men vi ska göra det lite senare, så bortglömd blir hon inte!

Prinsessan Birgitta och prinsessan Margaretha på Drottningholm i juni 2018.

Nu dröjer det innan vi får se prinsessan Birgitta och prinsessan Margaretha tillsammans igen.

Vad tråkigt. Det är inte så ofta som ni syskon ses numera?

– Nej det blir inte så ofta, så därför försöker vi alltid ta tillfället i akt när någon fyller år. Och vi hade hoppats att vi skulle kunna ses nu, men det får bli senare som sagt.

Hagasessornas privata födelsedagstradition

Därmed blir det heller inget av med Hagasessornas speciella födelsedagstradition den här gången. Kungens systrar brukar nämligen alltid luncha tillsammans i Östermalmshallen när någon av dem fyller år. Så här såg det till exempel ut när prinsessan Birgitta fyllde jämnt:

Hagasessorna lunchar i Östermalmshallen för att fira prinsessan Birgittas 80-årsdag 2017.

Ser du prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta i vimlet?

Annars var det i juni 2018 som vi senast såg Hagasessorna sida vid sida. Då samlades de för att vara med när prinsessan Madeleine döpte sin yngsta dotter prinsessan Adrienne i Slottskapellet på Drottningholms slott – men också för att fira prinsessan Désirée som fyllde 80.

När Hagasessorna samlades på Haga

Kronprinsessan Victoria var värdinna för kalaset och det blev en avslappnad grillfest hemma hos kronprinsessfamiljen på Haga slott.

Sommaren dessförinnan ordnade Victoria dessutom en reunion för sina kära fastrar i samband med att hon själv fyllde 40. Då samlades alla fyra systrarna hos kungafamiljen på Solliden under ett par dagar. En riktig nostalgihelg – deras rum står kvar precis som de lämnade dem.

Kungen och hans systrar prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.

Och minns du den här fina bilden på kungen och hans fyra systrar? Den togs när prinsessan Birgitta fyllde 80 i januari 2017 och firades av familjen och alla vännerna på Drottningholm.

Till sist måste vi ju bjuda på en retrobild också. Här är precis samma gäng – fast exakt 60 år tidigare!

Kungen och hans systrar år 1957: Prinsessan Margaretha, 22, kungen, 11, prinsessan Désirée, 19, prinsessan Birgitta, 20 och prinsessan Christina, 14.

Prinsessan Margaretha, 22, kungen, 11, prinsessan Désirée, 19, prinsessan Birgitta, 20 och prinsessan Christina, 14.

Foto: Jonas Borg/Kungahuset.se, Patrik C Österberg/Mediabild, Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning, TT.