Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens tabbe fångades på film – missen i sändning

10 jul, 2022, 13:30 

Det är inte alltid lätt att hålla koll på allting!

Annons
Madeleine & Chris på hemlig fest • Prinsbuset på lyxbåten • Kungen & Silvia på dejtkväll – 3 kungliga snackisar från vecka 27!Brand logo
Madeleine & Chris på hemlig fest • Prinsbuset på lyxbåten • Kungen & Silvia på dejtkväll – 3 kungliga snackisar från vecka 27!

Igår besökte vår kung och drottning Östergötland, för ett alldeles speciellt tillfälle. Göta kanal firar nämligen 200-årsjubileum, och självklart ville kungaparet vara med och hylla den viktiga platsen!

Men när kungen sedan skulle intervjuas slank en liten groda ut – och han tog fel på sina egna familjemedlemmar!

Viktiga dagen

Göta kanal är som sagt en viktig plats, både för Sverige, och kungen själv. Det är ett av Sveriges största byggnadsprojekt – bara en sån sak! Det är inte bara vi här hemma som lockas av den vackra och imponerande kanalen, över 3 miljoner turister besöker Göta kanal varje år.

– Göta kanal är ett 19 mil långt, levande kulturarv. En symbol för välstånd och utveckling. En gång var detta en huvudled för tung frakttrafik. I dag är det ett av Sveriges mest populära turistmål och en motor för hela besöksnäringen, sa kungen i sitt tal som han höll under festligheterna.

Kungaparet möttes av en röd matta och blommor!

Han berättade även lite spännande släkthistoria om platsen.

– Slusstrappan här intill är döpt efter min anfader, kung Karl XIV Johan. Det var han som invigde västgötalinjen i september 1822. Och ett sekel senare var min farfarsfar kung Gustaf V med vid hundraårsjubileet.

Annons

Så långt stämmer allt...

Blandade ihop släkten

När kungen sedan pratade med SVT om den speciella dagen blev det däremot lite tokigt. Hans egna koppling till Göta Kanal är tydligen lite snurrig även för honom själv.

Reporten frågar kungen om vad Göta Kanal betyder för honom själv, om han kanske har någon personlig koppling till platsen.

– Det är min anfader Karl XIV Johan som var med och inte drog igång projektet, men var med och slutförde det. Det går genom historien. Min farfar Gustaf V var ju här på 100-årsjublileet. Därför var det skojigt att vara här när det är 200-årsjublieum! svarade kungen glatt ovetandes om sin miss.

Ja, där visar kungen att även han är mänsklig och att det ibland kan bli fel. Kungens farfar var ju såklart Gustaf VI Adolf, Gustav V är hans farfars far!

Foto: SVT/TT

Annons