Kungens tuffa besked fångat på bilden – vägrar vika ner sig: "Plikten framför allt"

14 feb, 2023, 21:00 

Bilderna visar sanningen om kungens beslut mitt i svåra tiden.

Annons
Kungen ska hjärtopereras – Johan T om chockbeskedet: ”Stor oro”
Kungen ska hjärtopereras – Johan T om chockbeskedet: ”Stor oro”

På tisdagen meddelade hovet i ett pressmeddelande att kung Carl Gustaf ska hjärtopereras:

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023", går att läsa.

Det rör sig om en så kallad titthålsteknik i hjärtområdet och är ett planerat ingrepp. Operationen resulterar i att kungens åtaganden mellan 20 januari och 3 mars är framflyttade.

Kungen trotsar läkarens order – bilderna visar

Recept.se Nyhetsbrev

Enligt Stefan James, överläkare och professor i kardiologi, är det viktigt att patienten tar det lugnt inför en hjärtoperation.

– Det beror på hur sjuk man är. Ofta lever man som vanligt men man kanske tar det lite lugnare. Man har ju symptom på något sätt, annars gör man inte en operation. Symptomen kan vara sporadiska eller i kombination med fysisk aktivitet, säger han till Svensk Dam.

Annons
Kung Carl XVI Gustaf vid firandet av kungens födelsedag på Stockholms slott på lördagen.
Kung Carl XVI Gustaf ska hjärtopereras på måndag 20 februari.

Men trots detta närvarade kungen vid en stor smokingmiddag i Stockholms stadshus på måndagskvällen.

Dessutom visar bilder från Drottningholms slott på tisdagen att fyrduksflaggan med stora riksvapnet är hissad, vilket enligt Kungahuset visar att "H.M. Konungen fullgör sina plikter som statschef och befinner sig i riket eller i Sveriges omedelbara närhet."

Fyrduksflaggan är hissad vid Drottningholms slott, vilket visar att kungen fullföljer sina plikter.
Fyrduksflaggan är hissad vid Drottningholms slott, vilket visar att kungen fullföljer sina plikter.

Kungen fortsätter med andra ord arbeta som vanligt under veckan fram till operationen.

Annons

Detta är ytterligare ett exempel på att kungen alltid har tagit sin roll och sitt arbete på största allvar.

Kungaparet anländer till Stora Torget i Nyköping. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Med anledning av jubileumsåret besöker kungen och drottning Silvia samtliga 21 län i Sverige med start i Södermanlands län.
Kungen är en man som sätter plikten före allt.

När kungen ställde in sin medverkan vid Judiska församlingen i Stockholms minneshögtid för några veckor sedan förklarade Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall att det är en extremt ovanlig företeelse.

– Detta är otroligt exceptionellt. Jag har följt kungen i så många år och vet att oavsett hur hög feber eller hur dåligt han mår så genomför han ändå sina uppdrag. Plikten framför allt, säger Johan T Lindwall.

Drottning Silvia närvarar vid Judiska församlingen i Stockholms minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag.
Drottningen dök upp ensam vid minneshögtiden i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag i januari, då kungen var sjuk.
Annons