Kungens tv-tal – bakom kulisserna: 5 detaljer som du missade!

Kungen på Stenhammar, nya glasögon
Självklart var det budskapet som var det viktiga när kungen höll sitt tv-tal – men där fanns också 5 detaljer som du säkert inte såg!
Annons

1. Själva rummet. Kungen talade från biblioteket på Stenhammar – och här ser du hela rummet med sina sjögröna väggar. Kungen satt vid det runda bordet med den läderklädda skivan och bakom står de två fåtöljerna i blommig kretong som bara skymtade i tv.

Annons
Kungen i biblioteket på slottet Stenhammar
Den här bilden hittar man i boken ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014). Ett tips om du vill se mer av inredningen på 20 rum stora Stenhammar.

Bilden är hämtad ur Barbro Hultmans bok ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014). I boken, som rekommenderas och som kan köpas här (reklamlänk via Apprl) , finns flera exklusiva bilder inifrån kungaparets privata hem på Stenhammar.

Annons

2. Symbolerna på bordet. Framför sig hade kungen ställt några väl valda föremål som sannolikt hängt med från prins Wilhelms tid på Stenhammar. Som bläckhornet och stenlejonet på sin marmorsockel. Till höger står en tungviktare till urna i vad som ser ut att vara älvdalsporfyr. Och vårblommorna i silvervasen och grönskan bakom honom ger hopp om att bättre tider ändå väntar när krisen väl är över.

Detaljerna på bordet när kungen höll sitt tv-tal på Stenhammar.
Detaljerna på bordet.

3. Kungens look. Kungen höll sitt tal till svenska folket i egenskap av Sveriges statschef, men han hade ändå lagt den marinblå kostymen åt sidan. I stället bar han tweed och det gula i slipsen skickade en signal om att det snart är påsk.

Annons

4. Kungens nya glasögon! De har mörkare bågar än de stålbågade vi har sett honom i de sista åren – och de ger ett varmare intryck. Väldigt klädsamma om ni frågor oss.

Kungens nya glasögon. De gamla metallbågarna till vänster.

Kungens Stenhammar – nu och då

5. Bokhyllorna. Kungen tog godset i besittning redan som 19-årig kronprins, efter sin farfars bror prins Wilhelm, och bokhyllorna i biblioteket är desamma än i dag. Så här såg det ut på prins Wilhelms tid:

Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar.
Kungens farfars bror prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.
Annons
Kungen höll sitt coronatal från biblioteket på Stenhammar.
…och här är samma bokhyllor i dag.

Foto: Sven-Åke Visén/Sveriges Television, TT samt bild ur boken I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser (Langenskiöld  2014).

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Kungens tv-tal – bakom kulisserna: 5 detaljer som du missade!”

 1. Fundering skriver: 6 april, 2020

  Han är så fin, vår älskade kung! Hoppas att han orkar sitta kvar på tronen i många år till.


 2. Eva W skriver: 6 april, 2020

  Snygga glasögon! Jag tror jag ska byta mina “obågade” glasögon till något tuffare!


 3. charlotte skriver: 6 april, 2020

  Hoppas vi slipper se en enda negativ kommentar om kungens tal i denna tråd. Kungen är militärt strukturerad och vet precis vad han säger. Han är en hjälp för oss alla i denna tid.


 4. PernillaA skriver: 6 april, 2020

  Han är inte en hjälp för mig personligen men man behöver inte hylla honom eller leta fel ; han gjorde sitt jobb ; vissa mår bra av det och det är lika ok som inte känna sig hjälpt av det


  1. Bea skriver: 6 april, 2020

   Pernilla, mycket bra sagt – tycker exakt likadant.


 5. Gunilla skriver: 6 april, 2020

  Bästa kungen 🤗🤗


 6. Ritva skriver: 6 april, 2020

  “Kungens tv-tal – bakom kulisserna: 5 detaljer som du missade!” Personligen missade jag inget alls, för jag lade märke till de nya glasögonen med detsamma, likaså tyckte jag att kavajen och slipsen passade mycket bra just nu. De andra s.k. detaljerna var alldeles för ointressanta och inget att bry sig om. Talet som sådant var mycket fint!


 7. ancibergfeldt skriver: 7 april, 2020

  Fina glasögon! Kavaj och slips.

  Han har bra smak.


 8. Fiorella skriver: 7 april, 2020

  Jag tror inte att man missade nånting av HM Kungens tal. Det var ett klok tal , både som Kung och som bedyrar sitt medlidande till folket i rådande situation.


 9. Smörklicken skriver: 7 april, 2020

  Men herregud vad jag tycker detta är fånigt. Finn ut fem detaljer. Kungen gjorde bra ifrån sig. Sluta med dessa detaljer.


 10. Gunilla Andersson skriver: 7 april, 2020

  Efter att ha sett Lövens tal,där han satt i sin begravningskostym och talade om att vi skulle skiljas från nära och kära hade jag riktig ångest.Efter kungens tal som var ljust och hoppfullt mådde jag mycket bättre.


 11. Daga skriver: 8 april, 2020

  Gunilla Andersson.Löven står för den bistra verkligheten.Kungen lever sitt skyddade på Stenhammar slott.Kungen har ett stort intresse för kläder och råd,hjälp och tid därtill. Kungen kan ta sig tid att tänka ut och prova din elegans.Löven arbetar arton timmar om dygnet och har därför inte så mycket tid att tänka på klädseln men jag tycker han är passande och propert klädd,liksom hustrun så sparsmakat representativ.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar