Kungens tv-tal – bakom kulisserna: 5 detaljer som du missade!

Kungen på Stenhammar, nya glasögon

Självklart var det budskapet som var det viktiga när kungen höll sitt tv-tal – men där fanns också 5 detaljer som du säkert inte såg!

1. Själva rummet. Kungen talade från biblioteket på Stenhammar – och här ser du hela rummet med sina sjögröna väggar. Kungen satt vid det runda bordet med den läderklädda skivan och bakom står de två fåtöljerna i blommig kretong som bara skymtade i tv.

Kungen i biblioteket på slottet Stenhammar

Den här bilden hittar man i boken ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014). Ett tips om du vill se mer av inredningen på 20 rum stora Stenhammar.

Bilden är hämtad ur Barbro Hultmans bok ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014). I boken, som rekommenderas och som kan köpas här (reklamlänk från Apprl), finns flera exklusiva bilder inifrån kungaparets privata hem på Stenhammar.

2. Symbolerna på bordet. Framför sig hade kungen ställt några väl valda föremål som sannolikt hängt med från prins Wilhelms tid på Stenhammar. Som bläckhornet och stenlejonet på sin marmorsockel. Till höger står en tungviktare till urna i vad som ser ut att vara älvdalsporfyr. Och vårblommorna i silvervasen och grönskan bakom honom ger hopp om att bättre tider ändå väntar när krisen väl är över.

Detaljerna på bordet när kungen höll sitt tv-tal på Stenhammar.

Detaljerna på bordet.

3. Kungens look. Kungen höll sitt tal till svenska folket i egenskap av Sveriges statschef, men han hade ändå lagt den marinblå kostymen åt sidan. I stället bar han tweed och det gula i slipsen skickade en signal om att det snart är påsk.

4. Kungens nya glasögon! De har mörkare bågar än de stålbågade vi har sett honom i de sista åren – och de ger ett varmare intryck. Väldigt klädsamma om ni frågor oss.

Kungens nya glasögon. De gamla metallbågarna till vänster.

Kungens Stenhammar – nu och då

5. Bokhyllorna. Kungen tog godset i besittning redan som 19-årig kronprins, efter sin farfars bror prins Wilhelm, och bokhyllorna i biblioteket är desamma än i dag. Så här såg det ut på prins Wilhelms tid:

Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar.

Kungens farfars bror prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.

Kungen höll sitt coronatal från biblioteket på Stenhammar.

…och här är samma bokhyllor i dag.

LÄS MER: Glädjebeskedet från kungen – mitt i krisen!

LÄS MER: Dramat innan kungens ord i SVT – tog revansch i direktsändning

Foto: Sven-Åke Visén/Sveriges Television, TT samt bild ur boken I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser (Langenskiöld  2014).