Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens val – riskerar Mette-Marits hälsa

21 dec, 2020, 16:29 
Kronprinsessan Mette-Marit och kung Harald
Coronaviruset har kastat omkull mångas julplaner, men inte den norska kungafamiljens. De kommer träffas ändå – trots att tre personer är i riskgrupp.
Annons
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssagaBrand logo
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga

I år blir det en annorlunda jul för många. I Sverige bör vi samlas max åtta personer och många avstår nog från att besöka sina släktingar i riskgrupp.

Men några som inte låtit pandemin sätta käppar i hjulet för dem, det är norska kungafamiljen. De planerar att träffas på jul ändå.

Kronprinsessan Mette-Marit är i riskgrupp

Det är på Instagram som norska kungaparet och kronprinsfamiljen avslöjat sina julplaner. Där går det att läsa hur kungaparet ska tillbringa högtiden med sina barn och barnbarn.

Men finns det risker med firandet. Mette-Marit är i riskgrupp på grund av sin lungsjukdom, lungfibros. Kung Harald och drottning Sonja är båda över 70-plus.

Tidigare har kronprinsparet varit extra försiktiga under pandemin, så beslutet sticker ut.

Märtha Louise och barnens första jul utan Ari Behn

Enligt Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, har kungafamiljen dock sina anledningar till att träffas.

Annons

Det här är första julen för prinsessan Märtha Louise och barnen Maud Angelica, Leah Isadora, Emma Tallulah utan utan pappa Ari, som avslutade sitt liv juldagen 2019.

– I år kommer julen att bli tung för Märtha och de tre barnen. Vanligtvis turas Märtha och kronprins Haakon om att besöka kungaparet på Kongsseteren. I fjol tillbringade Märtha och barnen julen hos kungaparet. Det kommer de att göra i år också. För kungafamiljen är det viktigt att barnen och Märtha ska ha det bra, och därför har de bestämt att kronprinsparet firar med Mette-Marits familj på Skaugum i år också, har Anders tidigare sagt.

Foto: TT

Annons