Kungens välbehövliga paus efter turbulenta veckan

En vecka efter det historiska beslutet kan kungen äntligen få lite tid till reflektion och lugn och ro.

För exakt en vecka sedan satt hela kungafamiljen som på nålar. Beslutet som hade diskuterats fram och tillbaka inom familjen under en lång period var nu fattat, och skulle bli officiellt. Ett historiskt beslut som skulle påverka fem kungliga barnbarn resten av livet.

Kungaparet undvek frågorna kring beslutet

När kungaparet anlände till Grand Hôtel i Stockholm för att vara med när årets Marcus Wallenberg-pristagare hyllades var det nog många som ville ställa frågor kring nyheterna om kungahuset. Men proffsiga som kungaparet är, fokuserade de istället på själva firandet.

Resten av veckan gick i rekordfart och det fanns ingen chans för att stanna upp och reflektera över att ett sådant historiskt beslut nått ut i landet. Både kungen och drottningen arbetade sedan för fullt resten av veckan och kronprinsessan Victoria flög som bekant till Island.

Kungen, Victoria, Estelle

Kungahusets bild som de la ut i samband med beskedet.

Men idag kan hela kungafamiljen, inte minst kungen, vila från offentliga åtaganden. Men som vi vet sedan tidigare, är den kungliga offentliga kalendern ett urval av det som kungafamiljen gör om dagarna och även om kungen inte syns utåt idag, arbetar han i kulisserna som vanligt.

– Ofta när vi inte skriver något i kalendern är det kanske resdagar, då de tar sig från en plats till en annan eller arbetar internt. Idag är det en full arbetsdag med mycket planerat, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren.

Kungen reser till Japan med kronprinsessan

När riksmarskalk Fredrik Wersäll intervjuades i Sveriges Radio var han förvånad över reaktionerna, hovet hade tydligen väntat sig mer kritiska synpunkter.

Idag kan kungen kan i alla fall få lite tid för reflektion och pusta ut efter att beslutet fick sådant väl mottagande och fortsätta arbetet bakom offentligheten. Snart väntar dessutom en lång resa till Japan för kungen och kronprinsessan så det är nog behövligt med lite vila!

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: