Kungens vändning med Sofia – ändrar sig helt

Förra året bantade kungen ner kungahuset, men i år har han behövt ta mer hjälp än förut. Då har Sofia klivit fram.

I oktober 2019 kom det oväntade beskedet, kungen tog bort statusen som kungliga högheter för fem av sina barnbarn. Det handlade om Carl Philip och Sofias söner Alexander och Gabriel samt Madeleine och Chris tre barn Leonore, Nicolas och Adrienne.

De kommer fortfarande växa upp som prinsar och prinsessor, men de kommer inte kunna se fram emot att bli försörjda av något apanage när de blir myndiga. De kommer heller inte ha de skyldigheter som kommer med att vara en del av kungahuset, men detsamma gäller inte för deras föräldrar, som fortfarande har kvar alla sina plikter.

– Kungen gjorde det här för att förekomma en utredning, ska vi verkligen bekosta Madeleines boende och liv i USA, ska vi finansiera Carl Philips och Sofias liv på Djurgården när de inte representerar kungahuset i den mån vi kanske vill, så på det sättet var det väldigt väntat, säger Johan T Lindwall, chefredaktör här på Svensk Damtidning.

Sofia har visat att hon verkligen går att räkna med i kungliga angelägenheter!

TT

Men så kom corona. Under hela våren minimerades alla i kungafamiljens arbete, de få uppdrag som ändå genomfördes gjordes oftast digitalt. Sofia och Carl Philip kom i skymundan för Victoria, som fick axla ett tungt ansvar medan kungen och Silvia isolerade sig ute på Stenhammar.

Prinsessan Sofia har tagit ett kliv framåt

Nu har vi alla fått anpassa oss och lärt oss att leva ett någorlunda normalt liv trots en pågående pandemi. Nya rutiner har skapats vilket gör att kungafamiljens arbete kan fortsätta i stort sett som vanligt. Medan Madeleine är kvar i USA och fortfarande håller sig i bakgrunden har Sofia istället klivit fram som en klippa när det kommer till representation. Hon har uppdrag i stort sett varje vecka, ibland tillsammans med Carl Philip men även på egen hand.

Syftet med bantningen av kungliga titlar handlade om att minimera cirkeln av medlemmar i kungafamiljen som skulle ha stort ansvar, men kungen är nog lättad över att Sofia ändå stod redo att kliva fram nu när det behövdes som mest!