Kunglig arvstvist om 10 miljarder kronor

prins jonathan, prinsessan gesine

Vackra Palazzo Doria Pamphilj.

Vackra Palazzo Doria Pamphilj.

Barnhemsbarnen prinsessan Gesine och prins Jonathan ligger nu i en arvstvist gällande en ofantligt stor förmögenhet. Surrogatbarnen till den homosexuelle prinsen ska inte få ärva något tycker prinsessan…

Så ger vi dig – den italienska arvstvisten som Europas societet just nu håller örnkoll på.

Hört talas om de båda tidigare brittiska barnhemsbarnen prinsessan Gesine, 45, och prins Jonathan, 46, som är inbegripna i en bitter arvstvist hemma i Rom?

Isvinden drar kall genom deras boning. Det gräddvita och överjordiskt vackra palatset Palazzo Doria Pamphilj på Via del Corso 305 – icke att förväxla med Palazzo Pamphilj vid Piazza Navona – där prinsessan Gesine och prins Jonathan nu huserar med sina respektive familjer och försöker hålla sams så gott det går. Att de båda bor i palatset beror på att de samäger denna 1500-talspärla som är proppat med konstskatter och sköna ting upp till de himmelshöga valven, och värt mångmiljoner.

–Vi talar med varandra, men våra relationer är inte de bästa, medger prinsessan Gesine som dragit igång den här infekterade rättsprocessen.

Öppet homosexuell

Allt handlar om brodern Jonathans båda småttingar, dottern Emily, 3, och sonen Filippo Andrea, 2, som är tillkomna på ”artificiell väg”. Knäckfrågan är nämligen denna: har barnen någon framtida arvsrätt till den enorma släktförmögenheten som Gesine och Jonathan samäger ?

Jonathan är öppet gay och sambo med sin brasilianske partner Elson Edeno Braga. Jonathans båda barn är tillkomna med hjälp av surrogatmödrar – Emily har en amerikansk mamma, Filippo Andreas mamma är från Ukraina. Gesine har fyra döttrar tillsammans med sin man, konstexperten Massimiliano Floridi. Och i det katolska Italien med sin ”ålderdomliga” lagstiftning är detta en marig nöt att knäcka.

Prinsessan Orietta Pogson Doria Pamphilj och hennes brittiske man, sjöofficieren Frank Pogson med Jonathan och Gestine.

Prinsessan Orietta Pogson Doria Pamphilj och hennes brittiske man, sjöofficieren Frank Pogson med Jonathan och Gesine.

Ätten Doria – Italiens finaste

Här är Gesines och Jonathans bakgrund. Backa till 1960-talet. Då besöker trekvartsbrittiskan och den hisnande förmögna prinsessan Orietta Pogson Doria Pamphilj och hennes brittiske man, sjöofficieren Frank Pogson, ett barnhem i London. Orietta och Frank faller pladask för lille lintotten Archibald som de bums adopterar och tar med hem till Rom.

Archibald omdöps till Jonathan och föräras en prinstitel – mamma Orietta är prinsessa och markisinna fjorton gånger om, så hon har en handfull titlar att välja ur. Dessutom innehar hon Italiens finaste konstsamling, två palats och en lantgård. (Ätten Doria är en av Italiens finaste och stoltserar även med en påve, Innocentius X).

Ett år senare går så turen åter till barnhemmet i London och nu hämtar Orietta och Frank hem lilla Mary som döps till Gesine efter Oriettas skotska mor och föräras en prinsesstitel.

Barnen uppfostras i katolsk anda. Så dör pappa Frank, och några år senare, 2000 avlider mamma Orietta. Förmögenheten på 10 miljarder kronor delas mellan Jonathan och Gesine vilket sker galant och utan tjafs. Palatset ska de samäga, plus diverse konstverk. Och allt har flutit på helt perfekt – tills Jonathans barn gjorde entré. Som Gesine säger:

– Vems barn ska egentligen ärva förmögenheten den dan när det blir aktuellt?

Gesine vill att domstolen fastställer att barnen tekniskt sett inte är att betrakta som Jonathans. Och att de därför inte kan ses som legitima arvingar.

– Och vem vet när deras respektive surrogatmödrar kommer farande med och gör anspråk på rikedomarna?? Inget av detta regleras i italiensk lag.

Dom faller i slutet av denna månad.

Av Marianne Rolfstadius