Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kunglig krim! Fergies hovdam fick livstid för mord

02 sep, 2019, 08:01 
Prins Andrews exfru Fergie lyckas då hamna i de mest märkliga sammanhang. Här är den hemska historien om när hennes tidigare hovdam dömdes för mord.
Annons

Håll i er, för nu blir det lite extra ruskig läsning här på Svensk Dam! Detta är nämligen den blodisande berättelsen om hur Fergies kammarjungfru Jane Andrews mördade sin fästman Tom. Ett svartsjukedrama som skapade krigsrubriker i de brittiska medierna.

 

Fergie med sin kammarjungfru Jane Andrews. Faksimil från Evening Standard.
Fergie med sin kammarjungfru Jane Andrews. Faksimil från Evening Standard.

Jane Andrews var alltså kammarjungfru, men också Fergies personal shopper. Lite som ett brittiskt svar på kronprinsessan Victorias fashion-proffs Tina Törnqvist (obs givetvis utan några jämförelser i övrigt).

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Fergie var nygift med prins Andrew och nybliven hertiginna, och Jane Andrews reste med på de officiella uppdragen världen runt.

Fergie med sin kammarjungfru Jane Andrews som senare dömdes för mord.
Jane Andrews, fem steg bakom Fergie i ljusgul blommig klänning.

Jobbet fick hon via en annons där en anonym kvinna sökte kammarjungfru. Hon var 21 år när hon började vid det kungliga hushållet och hon jobbade kvar i nio år, fram till 1997. Då var Fergie nyskild och hertiginneuppdragen sinade, så Jane Andrews fick sluta.

Mordet som skakade brittiska kungafamiljen

Och det var sedan det hände. Den 17 september 2000 ska hon enligt domen ha kommit i gräl med sin 39-årige fästman Tom Cressman i deras gemensamma hem i Fulham i sydvästra London. Varpå Jane Andrews ska ha attackerat honom med ett cricketträ och en kniv medan han sov. Och hon skadade honom så illa att han dog.

Annons
Fergies kammarjungru dömdes för mordet på sin fästman Tom Cressman (till höger)
Fergies kammarjungru dömdes för mordet på sin fästman Tom Cressman (till höger).
Kungliga kammarjungfrun Jane Andrews mördade sin fästman Tom Cressman med denna kniv.
Mordvapnet.

Motivet? Ja enligt domen ska det ha handlat om raseri efter att Tom Cressman förklarat att han inte ville gifta sig med henne.

Annons

Fergie vädjade till f d kammarjungfrun: ”Ge upp!”

Efter mordet ska Jane Andrews ha tagit en joggingrunda medan hennes arme fästman låg död i sängen. Hon greps senare, efter fyra dagar på flykt. Detta efter att Fergie lämnat två röstmeddelanden på hennes telefon, där hon vädjade till sin tidigare kammarjungfru att ge upp.

Kungliga kammarjungfrun Jane Andrews med Fergie i Kenya 1994.
Kungliga kammarjungfrun Jane Andrews med Fergie i Kenya 1994.

Jane Andrews nekade till mord och uppgav att hon handlat i självförsvar och att hon försvarat sig med cricketträet som stod intill sängen. Knivskadorna skulle Tom Cressman ha fått sedan han kommit emot henne och skadat sig på kniven i mörkret. Ett försvar som dock inte höll i rätten.

Annons
Morddömda Jane Andrews var kammarjungfru hos hertiginnan av York i nio år.
Jane Andrews under rättegången.

Rättegången i klassiska London-domstolen Old Bailey var extremt välbevakad, på grund av Jane Andrews tidigare kungliga koppling. Jane Andrews dömdes till livstid för mord och frigavs 2015, efter 14 år i fängelse.

I dag har hon hunnit bli 52 år. Enligt brittisk media flyttade hon in i ett hus på engelska landsbygden efter frisläppandet och ska numera jobba som antikhandlare.

Morddömda kammarjungfrun Jane Andrews har börjat ett nytt liv efter 14 år i fängelse.
Jane Andrews har börjat ett nytt liv efter de 14 åren i fängelse.

Foto: TT.

Annons