Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga barnbarnen förlorar titeln – blir utan apanage

07 okt, 2019, 11:00 
Chris O'Neill, prinsessan Leonore och prinsessan Madeleine.
Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore
Oj, vilken rockad som nu gjorts i kungafamiljen. Kungens beslut får konsekvenser. Eftersom prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer tillhöra kungahuset så kommer de heller inte få ett apanage.
Annons

I takt med att Sverige har fått fler prinsar och prinsessor genom åren, har statens anslag till hovet höjts. Men nu är det slut med det. Ja, vad händer då med apanaget nu när prinsessan Madeleines barn Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, samt prins Carl Philips barn Alexander, 3, och Gabriel, 2, inte längre kommer att tillhöra kungahuset?

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prinsessan Adrienne
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill med sina tre barn.

Apanaget kommer sannolikt att försvinna

Kungahuset skriver i ett pressmeddelande att kung Carl Gustaf har fattat beslutet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset, skriver hovet på sin hemsida.

Prins Carl Philip med prins Gabriel
En stolt prins Carl Philip med sin son prins Gabriel

När prinsessan Madeleine och prins Carl Philip arbetar kommer de att erhålla ersättning för utgifter. Eftersom hennes barn och inte heller prins Carl Philips barn kommer att representera Sverige inom ramen för kungahuset, kan de heller inte få ett apanage.

Annons

Vad är då ett kungligt apanage?

– Apanage är de medel som betalas ut till kungliga personer för deras underhåll. I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, och skall täcka bland annat kostnaderna för kungens och övriga kungahusets representation, enligt hovet.

Det har ibland funnits diskussioner kring hur statliga medel ska användas när det kommer till kungliga familjer. Detta är knappast något som är unikt för den svenska kungafamiljen. I Norges kungafamilj och i den danska ser det ut precis så här.

Prins Joachim, Marie Cavallier

Prins Joachim tar nu med sig familjen till Paris för att gå en ett år lång avancerad militärutbildning. Han tar med sig sitt apanage – 420 000 svenska kronor i månaden. Men Joachims och Maries barn kommer inte att få ersättning från staten.

Foto TT

Annons