Kungliga barnbarnen förlorar titeln – blir utan apanage

Leonore

Oj, vilken rockad som nu gjorts i kungafamiljen. Kungens beslut får konsekvenser.

I takt med att Sverige har fått fler prinsar och prinsessor genom åren, har statens anslag till hovet höjts. Men nu är det slut med det. Ja, vad händer då med apanaget nu när prinsessan Madeleines barn Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, samt prins Carl Philips barn Alexander, 3, och Gabriel, 2, inte längre kommer att tillhöra kungahuset?

Prinsessan Madeleine säger att det kommer att komma naturligt när det är dags att berätta för barnen att de är kungliga.

Apanaget kommer sannolikt att försvinna

Kungahuset skriver i ett pressmeddelande att kung Carl Gustaf har fattat beslutet.

– H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset, skriver hovet på sin hemsida.

Gabriel har blå ögon.

När prinsessan Madeleine och prins Carl Philip arbetar kommer de att erhålla ersättning för utgifter. Eftersom hennes barn och inte heller prins Carl Philips barn kommer att representera Sverige inom ramen för kungahuset, kan de heller inte få ett apanage.

Vad är då ett kungligt apanage?

– Apanage är de medel som betalas ut till kungliga personer för deras underhåll. I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, och skall täcka bland annat kostnaderna för kungens och övriga kungahusets representation, enligt hovet.

Det har ibland funnits diskussioner kring hur statliga medel ska användas när det kommer till kungliga familjer. Detta är knappast något som är unikt för den svenska kungafamiljen. I Norges kungafamilj och i den danska ser det ut precis så här.

Prins Joachim

Prins Joachim tar nu med sig familjen till Paris för att gå en ett år lång avancerad militärutbildning. Han tar med sig sitt apanage – 420 000 svenska kronor i månaden. Men Joachims och Maries barn kommer inte att få ersättning från staten.

 

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: