Kungliga dopmenyn - det här bjuder kungaparet sina dopgäster på

Närproducerat, hemmaodlade örter och svenska primörer. Det här serverar kungaparet när de bjuder på doplunch.
Drottning-Silvia-Ste

Efter avslutat barndop bjuder alltid kungaparet den närmaste kretsen till en privat lunch. Det är ett tillfälle att få umgås lite extra med tillresta vänner och släktingar – och att få njuta av slottskockarnas kökskonster.

Det finns inga som är så bra på att ställa till med kalas som hovet och när de nya kungligheterna ska hälsas välkomna till livet anstränger alla sig givetvis till det yttersta. Borden smyckas med vackra blomsterarrangemang och det finaste porslinet dukas fram. Menyerna från dopluncherna är alltid en fröjd att läsa för den matintresserade. När prinsessan Estelle döptes bjöds det till exempel på på hummerterrine till förrätt, kalv med parmesan och vårprimörer till varmrätt och en ljuvlig fläderblomspannacotta avslutade det hela.

MadeleineSte1

Vid prins Nicolas dop bjöd kungaparet på gulbetscarpaccio, brynt kummelrygg och en sydfransk kolatårta till dessert. På fredag ska de arrangera doplunch för prins Alexander.

Prinsessan Madeleine var den första att hålla barndop på Drottningholms slott och efter mottagningen bjöd kungaparet på lunch i Karl XI:s galleri. På kungaparets önskemål hade kockarna tillagat en måltid med närproducerade råvaror och örter från kryddlandet på Drottningholm. Förrätten var en hummerfylld och picklad äppelcannelloni och havskräftspannacott med forellrom och rökt dillcreme. Till varmrätt serverades gårdskycklingbröst och confiterat kycklinglår med potatis- och sparristerrin och ängssyrasås. Desserten döptes till sommartrio och bestod av jordgubbar och rabarber.

Vid Nicolas doplunch bjöds det på gulbetscarpaccio med tryffel och rostade pumpakärnor till förrätt, till varmrätt brynt kummelrygg med smörslungade havskräftsstjärtar och till dessert sydfransk kolatårta med hallonmousse från Solliden.

Vad det bjuds på under fredagens doplunch återstår att se. Men eftersom prinsessan Sofia till vardags äter mest vegetariskt är det sannolikt att fredagens lunchmeny innehåller mycket grönt, precis som vid bröllopsmiddagen i juni 2015.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL/Stella Pictures.